16.5.13

Ετοιμάζονται αλλαγές σε συντελεστές και ΦΠΑ...

Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, των επιχειρήσεων, καθώς και στους συντελεστές ΦΠΑ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Στο στρατηγικό σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση περιγράφεται ως..
. απαιτούμενη δράση η επανεξέταση-μείωση των συντελεστών φορολογίας, των ειδικών εξαιρέσεων που υπάρχουν σήμερα, καθώς και των εντύπων υποβολής και απόδοσης των φόρων. Επίσης, απαιτούμενη δράση θεωρείται και η επανεξέταση της δήλωσης ΦΠΑ (είναι σε εξέλιξη) καθώς και ο εξορθολογισμός των συντελεστών ΦΠΑ, κάτι που θα γίνει αρχικώς με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Οσον αφορά στη φορολογία εισοδήματος, αλλαγές θα υπάρξουν μόνο σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια των δηλούμενων στοιχείων. Δηλαδή, η κλίμακα θα παραμείνει η ίδια, ωστόσο, το φορολογικό σύστημα θα απλοποιηθεί σημαντικά, ενώ θα ζητούνται, όπως φαίνεται, περισσότερα στοιχεία από τους φορολογούμενους και από τρίτους.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις, αυτό που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 20% στο 15%.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο, οι αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής:

1. Επανεξέταση και βελτίωση των κενών στη φορολογική νομοθεσία, καθώς και των συντελεστών φορολογίας. Επέκταση της φορολογικής βάσης και εξέταση εκ του μηδενός των ειδικών εξαιρέσεων που υπάρχουν σήμερα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης σχεδιάζεται η βελτίωση των εντύπων υποβολής και απόδοσης των φόρων (συγχώνευση δηλώσεων).

2. Οι ανωτέρω βελτιώσεις αφορούν και τις επιχειρήσεις, όπου σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών στο 15%.

3. Επανεξέταση της δήλωσης ΦΠΑ, καθώς και των συντελεστών ΦΠΑ. Το πρώτο στάδιο προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής ενός ενιαίου συντλεστή ΦΠΑ χαμηλότερου του σημερινού, με στόχο να αρθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα. 4. Επανεξέταση και βελτίωση: • Των εντύπων υποβολής και απόδοσης φόρων.

• Της μηχανογραφικής υποστήριξης.

• Της διαδικασίας αποφυγής επαφής πολίτη με υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

5. Εξορθολογισμός των προστίμων - ποινών. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν σημαντικά τα πρόστιμα και οι ποινές, με στόχο αυτά να μπορούν να καταβάλλονται από τους ελεγχόμενους οι οποίοι έχουν υποπέσει σε παραβάσεις. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν με βάση την αρχή της αναλογικότητας και τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικοποίηση των προστίμων (ιστορικό ελεγχόμενου και δείκτες συμμόρφωσης).

6. Απλοποίηση των διαδικασιών στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, στο πλαίσιο της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής και του οδικού χάρτη για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου.

7. Απλοποίηση των διαδικασιών για τη διακίνηση και των εκτελωνισμό των εμπορευμάτων.

8. Επανεξέταση της ποινικής νομοθεσίας και ποινικής διαδικασίας για ενδεχόμενες πειθαρχικές παραβάσεις. Θα θεσπιστεί νέο σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης καταγγελιών για διαφθορά υπαλλήλων, ενώ θα στελεχωθούν τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια με επιμορφωμένους υπαλλήλους για αντικεικειμενικότερες κρίσεις και ουσιαστική απονομή Πειθαρχικού Δικαίου.

9. Επανεξέταση των περιπτώσεων άρσης του φορολογικού απορρήτου.

10. Επανεξέταση της νομοθεσίας περί προστασίας των πληροφοριοδοτών.

11. Επανεξέταση των αντικειμενικών αξιών, καθώς και της διαδικασίας για τις αυτοψίες των ακινήτων από τις εφορίες.

12. Ενίσχυση της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου και χαρτογράφηση τομέων που θεωρούνται επικίνδυνοι ως προς την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς (έλεγχος, είσπραξη, συναλλαγές με μετρητά).

13. Σχεδιασμός νέων ηλεκτρονικών φορμών με πληρωμή των φόρων που προκύπτουν στις τράπεζες (σε εξέλιξη).

Η Καθημερινή (Προκόπης Χατζηνικολάου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: