25.5.13

Σώθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus...

Επεκτείνεται και σε χώρες εκτός των γειτονικών της Ευρώπης...
Όχι μόνο σώθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, καθώς βρέθηκε χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει τη συνέχισή του, αλλά και επεκτείνεται και σε χώρες εκτός των γειτονικών της Ευρώπης. Έχοντας πάρει την...
ονομασία του από το Δανό αναγεννησιακό φιλόσοφο Έρασμο, αυτό που ξεκίνησε το 1987 από μια χούφτα ριψοκίνδυνων φοιτητών εξελίχθηκε στο πιο αποτελεσματικό και σίγουρα πιο δημοφιλές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Το Erasmus έχει δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια φοιτητές από την ΕΕ να περάσουν ένα χρόνο σπουδών σε άλλη χώρα της ΕΕ ή και εκτός αυτής. Μόνο το σχολικό έτος 2012-2013 με το Erasmus σπούδασαν στο εξωτερικό 270.000 νεαροί Ευρωπαίοι.

Ωστόσο, την εποχή της λιτότητας και των περικοπών σε όλη την Ευρώπη, το 2012 ο προϋπολογισμός του προγράμματος περικόπηκε κατά 90 εκατ. ευρώ και προβλεπόταν να υποστεί περαιτέρω μειώσεις. Μετά από ισχυρό λόμπινγκ προσωπικοτήτων όπως του Κύπριου Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη και της Ιταλίδας Ολυμπιονίκη Ελίζα Ντι Φρανσίσκα, βρέθηκε χρηματοδότηση από τους αναπτυξιακούς πόρους της ΕΕ ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι 2,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό αναπτυξιακής βοήθειας 2014-2020 θα δοθεί στην εκπαίδευση, εκ των οποίων περίπου το 1,5 δισ. θα διατεθεί στο Erasmus, επεκτείνοντας το πρόγραμμα και πέρα από τα γειτονικά της Ευρώπης κράτη.

Πηγή:Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: