18.5.13

Νέες αυτοκτονίες σε εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα...



Πήδηξαν στο κενό...
Τρεις εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της εταιρείας Foxconn στην Κίνα έβαλαν τέλος στη ζωή τους μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, πηδώντας στο κενό, σύμφωνα με...
το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα και μια οργάνωση υπεράσπισης των κινέζων εργατών.

Οι τρεις αυτόχειρες απασχολούνταν στο ίδιο εργοστάσιο της -πρώτης στον κόσμο- ταϊβανέζικης εταιρείας εξαρτημάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στο Ζενγκζού της Κίνας.

Ο πρώτος, ένας άνδρας 24 ετών, πήδηξε από το παράθυρο του κοιτώνα του στις 24 Απριλίου, ενώ τρεις ημέρες αργότερα μια 23χρονη γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της αφού πήδηξε από τον 6ο όροφο της πολυκατοικίας της, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Την περασμένη Τρίτη, ένας παντρεμένος άνδρας περίπου 30 ετών έβαλε τέλος στη ζωή του πηδώντας από τη σκεπή του 5ου ορόφου ενός κτιρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι αιτίες αυτών των αυτοκτονιών δεν είναι σαφείς» σχολίασε με ανακοίνωσή του το Κινεζικό Παρατηρητήριο Εργασίας, μια οργάνωση η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Ενδέχεται να συνδέονται με μια πολιτική, «βάσει της οποίας οι εργάτες απειλούνται με απόλυση αν μιλούν για το χώρο εργασίας τους», συνεχίζει η ΜΚΟ.

Η Foxconn παρακολουθείται στενά από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έπειτα από ένα κύμα αυτοκτονιών (τουλάχιστον 13) που σημειώθηκε το 2010 στα κινεζικά εργοστάσιά της και οφειλόταν, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, στις σκληρές συνθήκες εργασίας.

Ο ταϊβανέζικος όμιλος συναρμολογεί κυρίως προϊόντα για τις εταιρείες Apple, Sony και Nokia και απασχολεί στην Κίνα 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: