21.5.13

Το μεγάλο παζάρι της Gazprom...




Μόλις λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ επισκέπτεται την Αθήνα, για τρίτη φορά σε διάστημα μερικών μηνών.
Χωρίς να αποκλείεται το...
ενδεχόμενο νέας παράτασης, επισήμως η προθεσμία λήγει στις 29 Μαϊου και η Ρωσία ασκεί πιέσεις και θέτει όρους για την εξαγορά της εταιρείας. Νικητής θα είναι όποιος δώσει τη μεγαλύτερη προσφορά, δηλώνει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.
Στις επαφές που θα έχει στην Ελλάδα, ο στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να τροποποιηθούν ορισμένοι όροι της σύμβασης πώλησης για τη ΔΕΠΑ, όπως η εγγυητική επιστολή που καλείται να καταθέσει υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ η ενδαφερόμενη εταιρεία με ποσό που ανέρχεται στο 20% της συνολικής προσφοράς. Το ποσό θα καταπέσει υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ σε περίπτωση που η Κομισιόν παρέμβει εις βάρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.

Ακόμη ένα θέμα που -σύμφωνα με πληροφορίες-απασχολεί τη Gazprom είναι αυτό της αποπληρωμής χρεών των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ. Η εταιρεία εξάλλου επιδιώκει να πείσει την κυβέρνηση να παρακάμψει τυχόν όρους που θα τεθούν από την Κομισιόν και θα προβλέπουν περιορισμό στη δραστηριότητά της στην Ελλάδα λόγω της κομβικής θέσης που κατέχει στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Σταυρίδης: Νικητής όποιος δώσει το μεγαλύτερο τίμημα

«Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, μπορεί κάποιος να δώσει ή για τη μία ή για την άλλη ή για τις δυο εταιρείες προσφορά. Όποιος δώσει το μεγαλύτερο τίμημα συνολικά, αυτός θα είναι και ο νικητής του διαγωνισμού» δήλωσε στο "Πρώτο Πρόγραμμα" ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Σταύρος Σταυρίδης, αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.

Επιβεβαίωσε ότι αρχικά είχαν ανακύψει θέματα όπως αυτό της εγγυητικής επιστολής, γιατί από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί ο πλειοδότης, θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να υπάρξουν εγκρίσεις και από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. "Το αρχικό ύψος της εγγυητικής του 20% στην πρώτη τιμή, που έδωσαν οι Ρώσοι στα 900 εκατομμύρια ευρώ, είναι πάρα πολύ υψηλό. Ετσι, η εγγυητική μίκρυνε, για να είναι πιο λογική.Επίσης, το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ενέργειας, είναι ότι και λόγω της κρίσης, όλοι χρωστάνε σε όλους. Είναι και υποχρέωση και βούληση της κυβέρνησης να δώσει μια λύση" είπε ο κ.Σταυρίδης.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: