14.5.13

Ο Ολάντ φορολογεί τα... iPhone...




Μέτωπο με τον επιχειρηματικό κόσμο της Γαλλίας ανοίγει η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής φόρου σε smartphones, laptops και...
tablets με στόχο την οικονομική ενίσχυση του γαλλικού πολιτισμού.

Τα έσοδα που θα προκύψουν από ένα φόρο της τάξεως του 1% σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο Ίντερνετ (Αpple, Google) εκτιμάται πως θα μπορούσαν να φτάσουν τα 86 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για την υποστήριξη της γαλλικής μουσικής, του κινηματογράφου και της τέχνης εν γένει.

Η συγκεκριμένη πρόταση ήταν μία από τις 75 που παρουσιάστηκαν στον Γάλλο πρόεδρο από μία ειδική επιτροπή πολιτισμού, που είναι επιφορτισμένη με το να βρει τρόπους προστασίας της γαλλικής «πολιτιστικής κληρονομιάς…εν όψει της ψηφιακής καινοτομίας». Ωστόσο, στην αναφορά της επιτροπής, 719 σελίδων, προτείνονται και μειωμένες ποινές για πειρατεία μουσικής και βίντεο.

Όπως επεσήμανε η Ορελί Φιλιπετί, υπουργός Πολιτισμού, τα tablets και οι άλλες εξελιγμένες τεχνολογικά συσκευές είναι πανάκριβες, αλλά δε συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των έργων που κυκλοφορούν μέσω αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: