17.5.13

«Συγγνώμη» ζήτησε ο πρώην επικεφαλής της IRS για τους στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους..


Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας IRS Στίβεν Μίλερ διαβεβαίωσε σήμερα, καταθέτοντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ότι δεν υπήρχε κανένα πολιτικό κίνητρο πίσω από τους φορολογικούς ελέγχους στους οποίους...
υποβλήθηκαν μεταξύ 2010-’12 διάφορες συντηρητικές ομάδες που συνδέονται με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

"Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει να διεκπεραιώσουν αυτές τις υποθέσεις είχαν κομματικά κίνητρα" υποστήριξε πάντως ο Μίλερ, ο οποίος καθαιρέθηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή το σκάνδαλο αυτό. "Έγιναν ηλίθια λάθη από ανθρώπους που προσπαθούσαν να είναι πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά τους", εξήγησε.

"Η μεροληψία δεν έχει θέση στην IRS", τόνισε εξάλλου, ζητώντας ωστόσο συγγνώμη "εξ ονόματος των φορολογικών υπηρεσιών για τα λάθη που κάναμε".

Νωρίτερα σήμερα η IRS ανακοίνωσε ότι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στην ονομασία των οποίων υπήρχαν λέξεις όπως "πατριωτικός" ή "Κόμμα του Τσαγιού" (Tea Party) ελέγχονταν σε βάθος, ιδίως σε ότι αφορούσε τα αιτήματά τους για φοροαπαλλαγές, κάτι που δεν συνέβαινε με οργανώσεις που δεν σχετίζονταν με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Εντασσόμενες σε καθεστώς φοροαπαλλαγών οι οργανώσεις μπορούν να μην πληρώνουν φόρους για τις δωρεές που λαμβάνουν και δεν υποχρεώνονται να δημοσιοποιούν τον κατάλογο των δωρητών. Εκατοντάδες τοπικές επιτροπές του Tea Party είχαν ζητήσει να υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς από το 2010, μολονότι ο νόμος διευκρινίζει ότι από το μέτρο αυτό δεν μπορούν να επωφεληθούν οι πολιτικές οργανώσεις.

Για τους Ρεπουμπλικανούς, η πρακτική της IRS αποκαλύπτει ότι υπάρχει "μια κουλτούρα πολιτικού εκφοβισμού" εκ μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όπως είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Φορολογικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέιβ Καμπ. "Μας έλεγαν επανειλημμένα ότι δεν υπήρχε στόχευση. Αυτό ήταν ψέμα" είπε, υποστηρίζοντας ότι το αληθινό πρόβλημα είναι ότι "η IRS είναι πολύ μεγάλη, πολύ ισχυρή, πολύ παρεμβατική"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: