17.5.13

Ο Kινεζικός δρόμος για τις επενδύσεις...


Οικονομικές συμφωνίες αποφασιστικής σημασίας δρομολόγησαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Οι επαφές με την ηγεσία της Κίνας και κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους αφορούσαν τις αποκρατικοποιήσεις, τις επενδύσεις, τον τουρισμό και το..
. εμπόριο. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν το λιμάνι του Πειραιά και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Ζητούμενο είναι να υπερβεί η ελληνική πλευρά τα εμπόδια που θα μπορούσαν να βραδύνουν την υλοποίηση των στόχων.

Τη δρομολόγηση σημαντικών συμφωνιών, ικανών όχι μόνο να αλλάξουν άρδην το κλίμα για την Ελλάδα αλλά και να δημιουργήσουν ανάπτυξη στη χώρα, πέτυχε ο Α. Σαμαράς κατά τη διάρκεια των κρίσιμων συνομιλιών που είχε χθες στο Πεκίνο τόσο με την πολιτική ηγεσία της Κίνας όσο και με κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους. Το κρίσιμο στοίχημα για την Αθήνα είναι πλέον οι χρόνοι καθώς, όπως διαπίστωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, οι Κινέζοι... βιάζονται και άρα και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να... τρέξει έτσι ώστε τα όσα συμφωνήθηκαν να γίνουν πράξη!

Ο κ. Σαμαράς αναχωρεί σήμερα από το Πεκίνο για τη Σανγκάη έχοντας υλοποιήσει τον βασικό στόχο του ταξιδιού του που δεν ήταν άλλος από το να μη μείνει απλά και μόνο στο καλό κλίμα, όπως αρκετοί εκ των προκατόχων του... Ηθελε και πέτυχε απτά αποτελέσματα σε εξαιρετικά κρίσιμους τομείς, όπως είναι η συμμετοχή των Κινέζων στις αποκρατικοποιήσεις, στην προώθηση των οποίων θα αναμειχθεί ο τραπεζικός κολοσσός China Development Bank, τις επενδύσεις, στις οποίες επίσης θα μετάσχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες της ασιατικής υπερδύναμης, τον τουρισμό αλλά και το εμπόριο.

Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες που δρομολογήθηκαν αφορούν:

1. Την επέκταση της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, κάτι το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα, με δεδομένο ότι η εταιρεία, στελέχη της οποίας συνάντησε χθες ο κ. Σαμαράς στο περιθώριο των συνομιλιών του με την πολιτική ηγεσία της χώρας, έχει το προβάδισμα λόγω της αρχικής της επένδυσης το 2009.
Στην «Απαγορευμένη Πόλη» ξεναγήθηκε ο Αντ. Σαμαράς
Στην «Απαγορευμένη Πόλη» ξεναγήθηκε ο Αντ. Σαμαράς

2. Την εμπλοκή των Κινέζων στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που ζητήθηκε από τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι να συντμηθούν οι χρόνοι των διαδικασιών για να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα.

3. Την αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης.

4. Την εμπλοκή των Κινέζων στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο.
Θερμή η υποδοχή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ
Θερμή η υποδοχή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ


5. Τη δανειοδότηση Ελλήνων εφοπλιστών από την China Development Bank και την Import-Export Bank για πλοία που πρόκειται να «χτίσουν» στην Κίνα.

6. Την εμπλοκή των Κινέζων στο real estate και ειδικότερα στην αξιοποίηση του Ελληνικού.

7. Τη συνέργεια με δύο μεγάλες εταιρείες επικοινωνιών, τη Huawei και τη ZTE, για την παροχή τεχνογνωσίας στη χώρα μας.

8. Τη δημιουργία visa centers σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κίνας, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στο Πεκίνο ήταν η προσφώνηση του Κινέζου πρωθυπουργού στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Σαμαρά.

Στην ομιλία του ο κ. Λι Κετσιάνγκ ήταν απολύτως σαφής σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που έχει θέσει ως προς τη συνεργασία με την Ελλάδα. «Είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς», είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την προσφώνηση.

«Οι κινεζικές επιχειρήσεις» συνέχισε «μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στους τομείς των υποδομών και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα ελληνικά προϊόντα, έτσι ώστε το 2015 οι εισαγωγές να φτάσουν τα 8 δισ. δολάρια».

Γραφειοκρατία
Εθεσε εύσχημα το θέμα της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, λέγοντας ότι μπορούν όλοι να κινηθούν πιο γρήγορα, χωρίς αγκυλώσεις και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, για να υπάρξει αποτέλεσμα, για να του απαντήσει στην αντιφώνησή του ο κ. Σαμαράς ότι «με τον νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast track». «Αλλωστε, είμαστε εδώ να τα βλέπουμε όλα βήμα βήμα για να διευκολύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι το σημαντικό πλέον είναι να δοθεί συνέχεια στα όσα έχουν ήδη συζητηθεί και αποφασιστεί, θέση με την οποία συμφώνησε αμέσως ο Κινέζος ανώτατος αξιωματούχος. Τέλος, ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην απόφαση να παραχωρείται άδεια παραμονής 5ετούς διάρκειας σε όσους Κινέζους επιχειρηματίες επενδύσουν σε ακίνητα άνω των 250 χιλιάδων ευρώ.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν χθες ότι «η κινεζική κυβέρνηση δείχνει να αναγνωρίζει και να σέβεται τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που επιδεικνύει η Αθήνα» και προσέθεταν ότι «η Κίνα σχεδιάζει αυτή την περίοδο τη στρατηγική της έως το 2020 και είναι ελπιδοφόρο ότι στον σχεδιασμό της αυτόν εντάσσει σε πολύ υψηλό επίπεδο την Ελλάδα».

Μήνυμα
Πύλη της Κίνας στην Ευρώπη η Ελλάδα

Από την πρώτη του επίσημη ομιλία στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός έδειξε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τους στόχους των Κινέζων και ότι ο ίδιος προσέρχεται στις επίσημες συνομιλίες έτοιμος να συμφωνήσει, εφόσον οι συνέργειες που θα υπάρξουν είναι επ' ωφελεία και των δύο χωρών. «Η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας χθες στην Ακαδημία Τεχνών του Πεκίνου, «είναι η φυσική πύλη της Κίνας στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια, εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα έχει διανύσει τα δύο τρίτα του δρόμου και κάλεσε την Κίνα να αποτελέσει μέρος αυτού του «success story». «Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στην Ελλάδα αλλάξει ρότα. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν μπορούσα να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω πως μπορούμε να επιταχύνουμε και να χτίσουμε πάνω σε ό,τι δούλεψε. Κι ό,τι δεν δούλεψε, μπορούμε να το φτιάξουμε. Το βασικό είναι ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία μας. Και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Και θέλουμε την Κίνα να είναι μέλος αυτής της επιτυχημένης ιστορίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συζήτηση με φοιτητές
Στο πλαίσιο συζήτησης που είχε με Κινέζους φοιτητές, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι τα μέτρα λιτότητας ήταν απαραίτητα στην Ελλάδα, διότι το χρέος είχε αυξηθεί υπερβολικά. «Αν δεν θες να βασίζεσαι σε ξένους δανειστές, πρέπει να περάσεις από αλλαγές για να ξεπεράσεις το πρόβλημα χρέους. Ηταν ένα εθνικό στοίχημα και το κερδίζουμε», υπογράμμισε. Ιεράρχησε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εκείνο της ανεργίας. «Το σκέφτομαι κάθε πρωί που ξυπνάω», τόνισε. «Δημιουργεί», πρόσθεσε, «τεράστια προβλήματα κοινωνικής συνοχής που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Κι ο μόνος τρόπος είναι να αξιοποιήσεις κάθε κονδύλι, κάθε πρόγραμμα, αλλά και να προχωρήσεις αμέσως σε επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις». «Ελπίζουμε ότι από τώρα έως τον Οκτώβριο θα έρθει σε αυτήν την «άνυδρη» οικονομία η βροχή του τουρισμού. Περιμένουμε 17 εκατ. τουρίστες φέτος. Και θέλω να ελπίζω ότι με Κινέζους τουρίστες θα ξεπεράσουμε τα 18 εκατ. φέτος ή του χρόνου», κατέληξε.

Μνημόνια συνεργασίας
Συμφωνίες με εταιρείες - κολοσσούς

Σημαντικές διακρατικές συμφωνίες υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, με κυριότερη εκείνη της εμπλοκής του τραπεζικού κολοσσού China Development Bank στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Οι συμφωνίες που τίθενται άμεσα σε ισχύ είναι οι εξής:

Συνεργασία ΤΑΙΠΕΔ και China Development Bank για την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε κινεζικές εταιρείες και την ανάλογη χρηματοδότησή τους.

Συνεργασία Invest in Greece και China Development Bank με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως τουρισμός, ακίνητα, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια.

Συνεργασία υπουργείου Ανάπτυξης και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei για την εγκατάσταση κέντρου καινοτομίας υψηλής τεχνολογίας και τη δημιουργία σύγχρονου διαμετακομιστικού κόμβου, με θέσεις πρακτικής άσκησης για φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

Συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης με την κινεζική εταιρεία ΖΤΕ για τη μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistic hub) για τα προϊόντα της ΖΤΕ στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Γιάννης Σαραντάκος
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: