17.5.13

Oταν ο Ταμήλος επισκέπτονταν την Κίνα...


Πριν οκτώ χρόνια ο νυν βουλευτής Τρικάλων και πρώην δήμαρχος, Μιχάλης Ταμήλος επισκέφτηκε την Κίνα στο πλαίσιο της αδελφοποίησης της πόλης με την πόλη Τσοντσίγκ, γενέτειρας του Ντενγκ Ξιάο Πινγκ.
Με αφορμή την πρωθυπουργική επίσκεψη στη συγκεκριμένη χώρα ο τρικαλινός βουλευτής σε κείμενό του που...
δημοσιεύει η ηλεκτρονική ιστοσελίδα paraskhnio.gr αναφέρει τα εξής:

«Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, η Κίνα επεδίωξε την ανάπτυξη σχέσεων με την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση διότι είχε αναλάβει να διοργανώσει τους αγώνες στο Πεκίνο το έτος 2008.

Η δραστηριοποίηση της Τρικαλινής εταιρείας «Αφοί Καραθανάση» στην εμπορία μοτοσικλετών που παράγονταν στην Μητροπολιτική Περιφέρεια Chongthin ,ήταν η αιτία για την πρώτη επαφή. Η Κινεζική περιφέρεια είχε κάνει το φθινόπωρο του 2005 εκδήλωση προβολής στο CARAVEL και οι επαφές οδήγησαν στην λήξη αποφάσεων για την «Αδελφοποίηση» της πόλης των Τρικάλων με την Τσοντσίγκ και ειδικά με το δημοτικό διαμέρισμα BANAN που έχει πληθυσμό 860.000 κατοίκους.

Επισημαίνω ότι η Τσοντσίγκ έχει πληθυσμό 31 εκατομμύρια και έκταση ίση με την μισή Ελλάδα! Πέρα από αυτό είναι στρατηγική η θέση της στην κινέζικη ενδοχώρα, στον ποταμό Γιανγκ Τσε όπου ο Μάο είχε ξεκινήσει να κατασκευάσει το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών που είναι μεγαλύτερο του κόσμου. Η πόλη αυτή είναι η γενέτειρα του Ντενγκ Ξιάο Πινγκ ,που διαδέχθηκε τον Μάο μετά τον θάνατό του.

Η αδελφοποίηση διευκόλυνε επιχειρηματικά αρκετούς Έλληνες που εμπορευόταν κινέζικα προϊόντα και συνεχίσθηκαν οι επαφές κάποια χρόνια ενώ σήμερα έχουν ατονήσει λόγω της κρίσης. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να ενθαρρύνει την συνέχιση των σχέσεων και να ωθήσει και άλλους Δήμους σε νέες επαφές.

Συμπεράσματα

1. Κίνα πριν 10 χρόνια επεδίωξε την διεύρυνση των ελληνοκινεζικών σχέσεων διότι είχε ανάγκη την ελληνική τεχνογνωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και επειδή η χώρα μας είχε μόλις εισέλθει στη ζώνη του ευρώ και παρουσιάζονταν ευοίωνη η προοπτική για «απόβαση» στην Ευρώπη.

2.Τώρα η χώρα μας έχει ανάγκη την κινεζική φιλία και οικονομική συνεργασία για να προσελκύσει επενδύσεις διευκολύνοντας την στρατηγική οικονομικής εξάπλωσης των κινεζικών συμφερόντων στην νότια Ευρώπη. Ο κινεζικός «σχεδιασμός» δεν έχει αλλάξει ακόμη , όμως δεν αποκλείεται να αναζητήσουν άλλη διέξοδο προς την Ευρώπη εάν εμείς συνεχίσουμε να μην ξεκαθαρίσουμε τις στρατηγικές μας επιλογές για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε.

3. Η κινεζική πολιτική δεν αλλάζει εύκολα , επειδή προκύπτει από πολύ μεγάλη μελέτη όλων των παραμέτρων , ενώ το σύστημα λήψεως αποφάσεων παρότι είναι γραφειοκρατικό είναι αξιόπιστο. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνοκινεζική συνεργασία θα πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα 20 ετών για να αποδώσει μακροπρόθεσμα οφέλη.

Σημαίνει για την Ελλάδα υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής υπερκομματικού χαρακτήρα και δεν προσφέρεται το θέμα αυτό για φθηνή αντιπολίτευση. 4. Μεγάλη σημασία έχει να αντιληφθούμε τι επιζητούμε εμείς από αυτή την συνεργασία αναλογιζόμενοι τις μικρές δυνατότητες της χώρας μας για εξαγωγές κυρίως λόγω μικρού όγκου παραγωγής και ακριβώς τιμής. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να στοχεύσουμε στην ανερχόμενη νέα τάξη των εύπορων Κινέζων που αποτελούν το 3% του πληθυσμού και οι οποίοι αποκτούν σταδιακά εισοδήματα εφάμιλλα με τα ευρωπαϊκά»....

Δεν υπάρχουν σχόλια: