29.5.13

Για τριγμούς στην ελληνική κυβέρνηση λόγω αντιρατσιστικού μιλoύν ξένα ΜΜΕ...




Κίνδυνο ρήγματος στον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό βλέπουν στην υπόθεση του αντιρατσιστικού νόμου τα διεθνή ΜΜΕ, επισημαίνοντας τον παράγοντα των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των...
κυβερνητικών εταίρων -και υπενθυμίζοντας βεβαίως την άνοδο ακροδεξιάς ρητορικής στον ελληνικό χώρο.

Το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου αναφέρεται σε ξένες εφημερίδες ως η εντονότερη διαμάχη μέσα στην ελληνική κυβέρνηση από την εποχή του σχηματισμού της.

«Η πίεση για αντιρατσιστικό νομοσχέδιο οδηγεί σε ρήγμα τον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό», γράφουν οι New York Times, μετά την απόπειρα προώθησης του νομοσχεδίου από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Το πώς θα αντιμετωπιστεί «η άνοδος της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα έχει ανοίξει ρήγμα στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό... και έχει πυροδοτήσει την πιο έντονη διαμάχη στο εσωτερικό της» γράφει η εφημερίδα. Η κίνηση των δύο μικρότερων εταίρων, σημειώνει, «αψηφά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση του βρετανικού Guardian, ο οποίος βλέπει τις «διαστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση να έχουν γίνει εμφανείς με τον αντιρατσιστικό νόμο».

Μάλιστα, τονίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει δημιουργήσει και «καταιγίδα εντός των παραδοσιακά συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας». Ο νόμος, γράφει η εφημερίδα, στόχευε στην αντιμετώπιση του ρατσισμού αλλά «το μόνο που κατάφερε ήταν να υπογραμμίσει τις διαφορές μεταξύ των συντηρητικών της πλειοψηφίας και των αριστερών και κεντροαριστερών εταίρων τους».

Στο κείμενό της για το αντιρατσιστικό, η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στην Χρυσή Αυγή: Το κόμμα έχει «πάρει πιο επιθετική στάση», γράφει, «παίρνοντας θάρρος από την ανοδική δυναμική της».

Το νομοσχέδιο «θεωρήθηκε ένα σημαντικό βήμα για να μπει φρένο» της -λέγοντας επίσης πως η άνοδος ρατσιστικών επιθέσεων που καταγράφονται έχουν αποδοθεί στο κόμμα, το οποίο «απειλεί μετανάστες, στρέφεται εναντίον μειονοτήτων και εξαπολύει προσβολές μέσα στη Βουλή».

Το Associated Press βλέπει στην υπόθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου «άλλη μία ένδειξη των υπόγειων εντάσεων ανάμεσα στους πρώην ορκισμένους πολιτικούς αντιπάλους», επισημαίνοντας όμως ότι η διαμάχη «δεν είναι πιθανό να δημιουργήσει έντονο ρήγμα στον συνασπισμό».

Κάνοντας επίσης εκτενή αναφορά στη Χρυσή Αυγή, το τηλεγράφημα του πρακτορείο επικαλείται και την άποψη της Τζούντιθ Σάντερλαντ της Human Rights Watch πως «βήματα για να ενισχύσουν το ελληνικό νομικό οπλοστάσιο για τα εγκλήματα μίσους και την υποκίνηση σε αυτά δεν πρέπει να γίνουν όμηροι πολιτικών αντιπαραθέσεων».

Σε κείμενό της τις προηγούμενες ημέρες, πριν τη σύσκεψη της Δευτέρας, και η γερμανική Sueeddeutsche Zeitung αναφέρεται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ξεκινώντας με την απαρίθμηση ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν είχε κάνει τίποτε, αλλά επιτέλους εμφανίστηκε μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία» γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας όμως πως σύντομα εμφανίστηκαν και οι αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία.

Εκτός από τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, η εφημερίδα στέκεται και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα «είναι διχασμένο για το θέμα: Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ανήκουν προφανώς στο στρατόπεδο που δεν θέλει να τρομάξει ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ελπίζοντας πως κάποτε θα τους φέρει πίσω στη ΝΔ». Την ίδια στιγμή, γράφει η εφημερίδα, «υπάρχουν και ορισμένοι στη ΝΔ που θα προτιμούσαν να δουν τη Χρυσή Αυγή απαγορευμένη».


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: