24.5.13

O Παπανδρέου δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της σιωπής...



"Η μάχη συνεχίζεται"...
Δεν προτίθεται να ακολουθήσει το δρόμο της σιωπής ο Γιώργος Παπανδρέου, γνωστοποίησαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.
Η... 
παρουσία του Παπανδρέου  θα είναι εντονότερη το επόμενο διάστημα στα κοινά, καθώς  έκλεισε ο «κύκλος του εξωτερικού».

Σχολιάζοντας τις «ακαδημαϊκές αναζητήσεις» του Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό και την παρουσία του σε κορυφαία πανεπιστήμια και φόρα Αμερικής και Ευρώπης, οι συνεργάτες του υπογράμμισαν ότι «ουδέποτε έπαψε να μιλά για την Ελλάδα, η οποία ήταν πάντα στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων του, όπως και η προσπάθεια οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση».

Διευκρίνισαν ότι θα συνεχίσει μεν να ταξιδεύει, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, από εδώ και στο εξής όμως η παρουσία του στη χώρα θα είναι εντονότερη. Ο Γιώργος Παπανδρέου προτίθεται να μιλήσει για όσα γίνονται σήμερα και για όσα πρέπει να γίνουν στο μέλλον. Εξάλλου, οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σημείωσαν ότι πιστεύει πως οι ιδέες και οι πολιτικές που πρεσβεύει πρέπει να ακούγονται και να συζητούνται παντού, στην Αχαΐα, στην Αθήνα, σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε ομιλίες, σε εκδηλώσεις και συζητήσεις.



«Η μάχη συνεχίζεται», δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ 0 Γ. Ελενόπουλος, συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου σε θέματα Τύπου, δίνοντας στίγμα των προθέσεών του. Πεποίθηση του πρώην πρωθυπουργού είναι πως οι μεταρρυθμίσεις και η αναζήτηση προοδευτικών λύσεων στα μείζονα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, δεν έχουν προχωρήσει κι ας είναι, σήμερα, περισσότερο αναγκαίες από ποτέ.



Σύμφωνα με τον Γ. Ελενόπουλο, ο Γ. Παπανδρέου στοχεύει, με τις παρεμβάσεις του «στην ανοικοδόμηση και τη διάδοση του προοδευτικού λόγου τόσο στο εξωτερικό, όσο και, κυρίως, στο εσωτερικό της χώρας», προσθέτοντας ότι η περίοδος που μεσολαβεί μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014 προσφέρει τη δυνατότητα να οικοδομηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για όλα αυτά τα ζητήματα.



Όσον αφορά στις φιλοδοξίες των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να ανταγωνιστούν τη Σοσιαλιστική Διεθνή με την «Προοδευτική Συμμαχία» τους, οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου σημειώνουν ότι χρειάζεται συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης στην προσέγγιση μειζόνων ζητημάτων για τα συμφέροντα των πολιτών της Ευρώπης και όχι ένας νέος ηγεμονισμός, όποιος κι αν θέλει να είναι ο εκφραστής του.



Πως φτάσαμε στο Μνημόνιο



Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αναφέρθηκε και στην περίοδο που οδήγησε στην προσφυγή στην τρόικα. Όπως ανέφεραν «ο χρόνος, για παράδειγμα, ήταν πολύ πιεστικός, καθώς τον Μάιο έληγε ένα σημαντικού ύψους ελληνικό ομόλογο που έπρεπε να αποπληρωθεί και χρήματα δεν υπήρχαν».



Τόνισαν ότι ο Γ. Παπανδρέου μίλησε νωρίτερα με συνεργάτες του και άκουσε πολλές απόψεις και προτάσεις, όμως υπογραμμίζουν ότι η απόφαση ήταν δική του και αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτή. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο Γ. Παπανδρέου είπε κατά τη συνεδρίση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στο Μνημόνιο, ότι οι ηγέτες είναι για να παίρνουν αποφάσεις στις κρίσιμες στιγμές, αναλαμβάνοντας και το κόστος.



Ο Γ. Παπανδρέου πλήρωσε ακριβά την απόφασή του, σημειώνουν, και έγινε «με τη βοήθεια πολλών παραγόντων, που δεν τον ξεχνούν ούτε και σήμερα», το «απεχθέστερο πρόσωπο» στην Ελλάδα.



Και όμως, λεφτά υπάρχουν



Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού υπερασπίστηκαν και τη φράση «λεφτά υπάρχουν», επισημαίνοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν παίρνει λέξη πίσω. Η άποψή του είναι ότι: «Πόροι, χρήματα, υπάρχουν εάν χτυπήσουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, κλειστών επαγγελμάτων, σπατάλης και γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την υγιή επένδυση και πρωτοβουλία. Εάν αυτά δεν απαντηθούν, οι προσπάθειες του ελληνικού λαού θα είναι ημιτελείς ή ακόμα και χωρίς αντίκρυσμα. Οι κρίσεις θα επανέρχονται ως συστημικά και όχι συγκυριακά φαινόμενα», σημειώνουν.



Βρισκόμαστε μπροστά σε μία «επιστροφή» του Γ. Παπανδρέου; Ο Γ. Ελενόπουλος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται περί επιστροφής. «Αν έπρεπε, λοιπόν, να “βγάλω” έναν τίτλο, θα έλεγα ότι: ο Παπανδρέου θα συνεχίσει να είναι παρών με τις ιδέες του και τις πολιτικές του», σημείωσε.


πηγη egiakoumis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: