28.5.13

O Γερουσιαστής Σούμερ για τον μεταναστευτικό νόμο: «Τι καλά νέα!»...

www.greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Την συμφωνία που επιτεύχθηκε στην επιτροπή της Γερουσίας, στο πλαίσιο του συζητούμενου μεταναστευτικού νομοσχέδιου και επιτρέπει μεταξύ άλλων στην έλευση για εργασία στις ΗΠΑ και Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών, καθώς μιλούν μία ξένη γλώσσα (ελληνική), παρουσίασε σε...
ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και παράγοντες της κοινότητας, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο , Τσραλς Σούμερ.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής ως μέλος της συντονιστικής ομάδας 8 μελών της Γερουσίας που διεξήγαγαν τις διαβουλεύσεις, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην συμπερίληψη της πρόνοιας της ξένης γλώσσας, ανοίγοντας το δρόμο και σε ελληνικής καταγωγής άτομα να ζητήσουν εργασία στην Αμερική, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που ζητούν υπαλλήλους με τα προσόντα τους. Το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες, ενώ ως προϋπόθεση έχει τεθεί να μην έχουν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από την χώρα περισσότερα από 5.000 άτομα το περασμένο έτος. Κι αυτό καλύπτει και Ελλάδα και Κύπρο.

«Τι καλά Νέα!» Είπε ξεκινώντας ο Γερουσιαστής Σούμερ την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία επίσης συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο πρόεδρος της Ενιαίας Προσπάθειας Ελλήνων Αντι Μανάτος (συμμετείχε σ’ όλες τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα), η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης, των Ιδιοκτητών Ακινήτων Γιώργος Αλεξίου, ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μανώλης Βελιβασάκης (η εταιρεία του φέρνει στις ΗΠΑ για εργασία περί τους 15 Ελληνες κάθε δύο χρόνια) κι ο κ. Σταύρος Βουγιουκλάκης,

Ο κ. Σούμερ είπε πως τον προσέγγισαν πριν λίγους μήνες ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κι άλλοι παράγοντες διερευνώντας πως θα μπορούσαν Ελληνες να έλθουν για εργασία στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα του ανέφεραν και τις ανάγκες που υπάρχουν για άτομα που μιλούν την ελληνική σε κοινότητες, σχολεία κλπ. Πρόσθεσε ότι έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις και στην επιτροπή της Γερουσίας φρόντισε να διασφαλιστεί ότι οι πρόνοιες του νόμου θα ανοίξουν το δρόμο σε πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου να εργαστούν στην Αμερική.

«Όσο περισσότεροι είναι οι Ελληνες στη Νέα Υόρκη και στην Αμερική, τόσο καλύτερες θα είναι», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι διασφαλίζεται κι η ισχυρή παρουσία της ελληνικής κουλτούρας στην Αμερική.

Στη διάρκεια της παραμονής τους στην Αμερική θα τους δίνεται η ευκαιρία να υποβάλλουν αίτηση για να αποκτήσουν πράσινη κάρτα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον γερουσιαστή Σούμερ, για την προσπάθειά του, η οποίοι βοηθά στην ανακούφιση των Ελλήνων, αλλά και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα

«Γνωρίζω ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολες και υπάρχουν πολλοί Ελληνες οι οποίες θέλουν να έλθουν στις ΗΠΑ», είπε ο γερουσιαστής Σούμερ.

Η ανακοίνωση του κ. Σούμερ αναφέρει ότι η παραμονή των Ελλήνων και Κυπρίων στις ΗΠΑ θα περιορίζεται σε 12 μήνες, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Greek News διευκρίνισε πως εβώ είναι εδώ και εργάζονται, θα μπορούν και να ζητήσουν επέκταση της παραμονής τους, αλλά και αν πληρούν τις προϋποθέσεις να αιτηθούν πράσινη κάρτα.

Σε παρέμβασή του ο Αντι Μανάτος (όπως και σε ανακοίνωση που ακολούθησε με απαντήσεις σε ερωτήματα, την οποία δημοσιεύουμε στη σελίδα 43) είπε ότι το χρονικό διάστημα που θα μπορούν να παραμείνουν είναι 18 μήνες. Διευκρινίζεται επίσης ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό που μπορεί να έλθει κι ότι δεν μπορούν να έλθουν υποψήφιοι για εργασία χωρίς την άριστη γνώση ξένης γλώσσας (ελληνικής). Επίσης αναφέρει πως η ρύθμιση δεν επηρεάζει το καθεστώς των Ελλήνων δασκάλων που είναι αποσπασμένοι στην Αμερική.

Για να επιτύχει πάντως το εγχείρημα, χρειάζεται η κινητοποίηση των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών, που θα δημιουργήσουν τις ανάλογες ανάγκες για Ελληνες. Και προς αυτό το σκοπό ο συντονιστής του ΣΑΕ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος έχει δημιουργήσει τον οργανισμό Hoc Committee for Temporary Employment of Greeks in America (TEGA).

Ευχαριστίες προς τον γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ εξέφρασαν επίσης και οι υπόλοιποι παράγοντες της Ομογένειας, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, ενώ η Αραβέλλα Σιμωτά παρεμβαίνοντας ζήτησε να έχει το γραφείο της πληρέστερη ενημέρωση και συνεργασία με το γραφείο του Γερουσιαστή, καθώς ο πολύς κόσμος θα απευθύνει σ’ αυτήν τα ερωτήματά του.

Ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει τις προσπάθειες και τη συμβολή του γερουσιαστή Σούμερ εξέδωσε κι ο πολιτειακός γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: