20.5.13

Τα τσιπουράδικα του Βόλου αποκτούν ... ΙSO!...


Θα γίνονται έλεγχοι για την ποιότητα του τσίπουρου και το 60% των εδεσμάτων θα πρέπει να είναι τοπικά πιάτα...
Tα τσιπουράδικα του Βόλου αποκτούν ISO! Μία πιστοποίηση που είναι εναρμονισμένη με το πνεύμα της εποχής για τη διασφάλιση της...
ποιότητας των εδεσμάτων, αλλά και του τσίπουρου που προσφέρουν τα φημισμένα τσιπουράδικα της πόλης, αλλά και του Νομού Μαγνησίας. Μία φήμη που έχει εξαπλωθεί πέρα από τα στενά όρια της Θεσσαλίας και που τα έχει καταστήσει σήμα κατατεθέν σε όλη την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ : ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Η πιστοποίηση θα έλθει να επαυξήσει το βαθμό εμπιστοσύνης των καταστηματαρχών με τους πελάτες τους, λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας Απόστολος Αθανασός, που σημειώνει ότι σε πρώτη φάση στο σύστημα πιστοποίησης μπαίνουν περίπου δώδεκα από τα εβδομήντα τσιπουράδικα που υπάρχουν στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Σήμα της Πιστοποίησης δεν μπορούν να το πάρουν και καταστήματα - τσιπουράδικα που λειτουργούν στην υπόλοιπη Μαγνησία.

Στη διαδικασία αυτοελέγχου, τα τσιπουράδικα θα ελέγχουν έξι φορές το χρόνο την ποιότητα του τσίπουρου που προσφέρουν στους πελάτες τους, μετά από ειδικές αναλύσεις που θα γίνονται από πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο, ενώ ειδικός τεχνολόγος τροφίμων σε συχνά - πυκνά διαστήματα θα ελέγχει την ποιότητα και τα υλικά με τα οποία παρασκευάζονται τα παραδοσιακά εδέσματα που προσφέρουν στους πελάτες τους και που πρέπει να πληρούν ορισμένες αυστηρές προδιαγραφές.

Όταν πληρούνται αυτές οι προδιαγραφές τότε τα καταστήματα θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, που, όπως λέει ο κ. Αθανασός, σε πρώτη φάση θα καλύψει τα έξοδα για τις χημικές αναλύσεις και την αμοιβή του τεχνολόγου τροφίμων, ενώ σε μία δεύτερη φάση θα ζητηθεί και η υλική συνδρομή από το Επιμελητήριο.

Η προσπάθεια του Συλλόγου εστιάζεται στην αναβάθμιση του γαστρονομικού τουρισμού, λέει ο κ. Αθανασός που προαναγγέλλει ότι θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες του Συλλόγου που έχουν να κάνουν και με την ανάδειξη της πηλιορείτικης κουζίνας.

Οι δραστηριότητες για την πιστοποίηση

Οι κύριες δραστηριότητες για την απόκτηση της πιστοποίησης είναι οι παρακάτω:

Αξιολόγηση των εστιατορίων που θα ζητήσουν την ένταξή τους στο Σύμφωνο Ποιότητας
Χορήγηση του «Σήματος Ποιότητας Βολιώτικου Τσιπουράδικου» στις επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις
Πραγματοποίηση ελέγχων με στόχο τη διαφύλαξη των προδιαγραφών
Προβολή των πιστοποιημένων εστιατορίων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Προδιαγραφές πιστοποίησης

Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μία επιχείρηση μαζικής εστίασης ώστε να της χορηγηθεί το «Σήμα Ποιότητας και πιστοποίησης Βολιώτικου Τσιπουράδικου» ορίζονται από τις παρακάτω βασικές αρχές:

Παροχή εδεσμάτων, τα οποία θα κατέχουν διακριτά μεγαλύτερο ποσοστό στο εδεσματολόγιο σε σχέση με τις υπόλοιπες γευστικές προτάσεις (τουλάχιστον το 60% του μενού να είναι παραδοσιακά τοπικά πιάτα και το 40% ελληνικά και διεθνή πιάτα) (Θαλασσινά, πολλά χόρτα, λαχανικά εποχής, μαγειρευτά φαγητά).
Αποκλειστική χρήση τοπικών προϊόντων που παράγονται σε αφθονία στην Μαγνησία ή Θεσσαλία (λεπτομερείς προδιαγραφές για την προέλευση των επιμέρους προϊόντων υπάρχουν στις Προδιαγραφές του Σήματος)
Αποκλειστική χρήση εξαιρετικά παρθένου και παρθένου ελαιολάδου στο σύνολο της κουζίνας. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα κάθε είδους τηγανητά που απαιτούν άλλο είδος λαδιού.
Η ποιότητα των προσφερόμενων πιάτων θα κρίνεται κυρίως από το γευστικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να αποδίδει την γεύση και να ευχαριστεί τον μέσο καταναλωτή.
Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.



Οι άξονες από τους οποίους θα πηγάζουν οφέλη για τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης με το «Σήμα Ποιότητας και πιστοποίησης Βολιώτικου Τσιπουράδικου» είναι οι εξής:

Προβολή
Δικτύωση
Κατάρτιση

Προβολή

Στόχος είναι η δημιουργία ενός Σήματος Ποιότητας με υψηλό κύρος, αξιοπιστία και διεθνή αναγνωρισιμότητα, το οποίο θα καθιερωθεί στις συνειδήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής και θα ενισχύσει την φήμη για τα τσιπουράδικα του Βόλου, την άνοδο της ζήτησης για την παροχή πααραδοσιακής κουζίνας καθώς και την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Οφέλη για τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις θα προκύψουν από την προβολή:

Του «Σήματος Ποιότητας και πιστοποίησης Βολιώτικου Τσιπουράδικου» των Πιστοποιημένων με το Σήμα Εστιατορίων
των τοπικών προϊόντων.



Κυριότερες δράσεις προβολής:

Εκδόσεις

Έκδοση διαφημιστικών και ενημερωτικών φυλλαδίων που θα προβάλλουν τα τσιπουράδικα του Βόλου, τα τοπικά προϊόντα και το Σήμα. Τα διαφημιστικά έντυπα θα είναι μεταφρασμένα σε μία έως έξι ξένες γλώσσες.
Έκδοση ειδικού εντύπου αποκλειστικά για την προβολή του Σήματος και των πιστοποιημένων εστιατορίων.

Εκθέσεις

Συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, γαστρονομίας και συναφών θεμάτων.
Προώθηση του Σήματος στα περίπτερα των εθνικών και διεθνών εκθέσεων που συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Διαδίκτυο

Ιστοσελίδα «Τσιπουράδικα του Βόλου» (www.tsipouradika-Volos.gr) :

- Κόμβος γνώσης για την ποικιλία και τους μεζέδες και τα τοπικά προϊόντα.

- Εύκολη αναζήτηση πιστοποιημένων τσιπουράδικων αλφαβητικά και ανά περιοχή (μέσω χάρτη).

- Πληροφορίες και φωτογραφίες για τα εστιατόρια.

- Βάση δεδομένων με συνταγές (δυνατότητα καταχώρησης από κάποιο εστιατόριο)

- Ακολουθώντας τις διεθνείς επικοινωνιακές τάσεις θα γίνει προβολή του Σήματος μέσα από διάφορες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, όπως: blogs, facebook, twitter, myspace. (Πλεονέκτημα: η δυνατότητα γρήγορης, διαδραστικής και άμεσης ενημέρωσης των χρηστών/καταναλωτών)

Προβολή του Σήματος και δημιουργία συνδέσμων στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Περιφερειακών ενοτήτων.
Καταγραφή των πιστοποιημένων επιχειρήσεων στο γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο που συντάσσει ο ΣΕΤΕ.



Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης:

Προβολή των δράσεων και των στόχων του «Συμφώνου Ποιότητας», του Σήματος και των πιστοποιημένων εστιατορίων στα ΜΜΕ σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο (ραδιόφωνο, τηλεόραση, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ιστοσελίδες σχετικές με τουρισμό, γαστρονομία, εστίαση, διατροφή), με δελτία τύπου και αρθρογραφίες.
Καθιέρωση του Σήματος σε ελληνικούς και διεθνείς τουριστικούς οδηγούς ως αξιόπιστου και υψηλού κύρους Σήματος Ποιότητας, ώστε οι επισκέπτες να αναγνωρίζουν και να επιζητούν τα Πιστοποιημένα Τσιπουράδικα Εστιατόρια.
Καταχωρήσεις σε επιλεγμένα έντυπα και τουριστικούς οδηγούς για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού.

Τουριστικοί πράκτορες: Προβολή του Σήματος και των πιστοποιημένων Τσιπουράδικων Εστιατορίων σε τουριστικούς πράκτορες για την ένταξή τους στα πακέτα διακοπών και εκδρομών τους.



Δικτύωση : Το «Σήμα Ποιότητας και πιστοποίησης Βολιώτικου Τσιπουράδικου» θα πάρει πρωτοβουλίες για την προώθηση της συνεργασίας:

Μεταξύ των πιστοποιημένων επιχειρήσεων, με την δημιουργία ενός «Δικτύου Πιστοποιημένων Εστιατορίων» στα οποία θα προσφέρει συστηματικά πληροφόρηση και υποστήριξη για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
Μεταξύ παραγωγών τοπικών προϊόντων και πιστοποιημένων επιχειρήσεων για οικονομίες κλίμακας σε προμήθειες. Αυτό θα συνεπάγεται:

Χαμηλότερο κόστος προμήθειας πρώτων υλών σε ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς (οικονομίες κλίμακας).
Διευκόλυνση της ιχνηλασιμότητας και διαπίστωσης της εντοπιότητας των προϊόντων που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις και απλοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης.



Κατάρτιση : Το « Σύμφωνο Ποιότητας» θα μεριμνά για την κατάρτιση των ιδιοκτητών και του προσωπικού των πιστοποιημένων εστιατορίων σε διάφορα πεδία σχετικά με το πεδίο πιστοποίησης, όπως:

Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων (σύμφωνα με τον Κώδικα Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων και σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ).
Χρήση ελαιολάδου.
Εξυπηρέτηση πελατών και τεχνικές σερβιρίσματος, με έμφαση στην ενημέρωση για τα τοπικά πιάτα και προϊόντα.
Προβολή της ιδιαιτερότητας και των τοπικών προϊόντων.
Ορθές πρακτικές συντήρησης και χειρισμού κρασιών.

Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: