5.5.13

Καρντάσιαν vs ΕΟΤ...



Αφροδίτη Γραμμελη

Διάβασα στο twitter μια πολύ έξυπνη διαπίστωση και την αντιγράφω: «Η έλευση των Καρντάσιαν και η διαφήμιση που έκαναν αξίζουν όσο τρεις καμπάνιες του ΕΟΤ». Συμφωνώ απολύτως. Επειτα από πολλούς μήνες η...
Ελλάδα διαφημίστηκε, εν προκειμένω η Μύκονος, δίχως αναφορά σε κρίση, σε έλλειψη χρημάτων, σε δυστυχία. Οχι ότι δεν υφίστανται τα παραπάνω, αλλά όταν η πρόθεση είναι η τουριστική ανάπτυξη και η προβολή της χώρας στο εξωτερικό δεν χρειάζεται να αναμασάμε την πραγματικότητα, που στην τελική ανάλυση δεν αφορά τον τουρίστα που έρχεται για διακοπές.

Η οικογένεια Καρντάσιαν αντιπροσωπεύει το σκληρό ριάλιτι που ευδοκιμεί στην Αμερική, ανήκει όμως στη λεγόμενη σόουμπιζ και απέδειξε πως ξέρει πολύ καλά να παίζει το παιχνίδι της δημοσιότητας. Επέτρεψαν στους παπαράτσι να φωτογραφίσουν, κινήθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην πλήξουν οι αναγνώστες των περιοδικών και των ηλεκτρονικών σελίδων που τροφοδοτούνται από το lifestyle και έδειξαν τις ομορφιές της Ελλάδας. Εφαγαν σε καλά εστιατόρια, ψώνισαν από μπουτίκ, έμειναν σε υπέροχα σπίτια, κολύμπησαν σε απίστευτες παραλίες. Αυτές είναι εικόνες διαφημιστικές.

Εδώ και καιρό το υπουργείο Τουρισμού προσπαθεί να προσελκύσει τουρισμό στη χώρα. Πότε επιτυχημένα και πότε εντελώς άστοχα (ποιος ξεχνά το ανεκδιήγητο και δαπανηρό σποτ που γυρίστηκε στο Λονδίνο;). Αυτό που δεν έχουν κατανοήσει τα στελέχη του είναι πως, εκτός από τις συνήθεις πρακτικές, ενδεχομένως οι μετακλήσεις ξένων αστέρων όπως και η επικοινωνία με τη βιομηχανία θεάματος του εξωτερικού θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήριες. Ηδη οι διαρροές για το ενδεχόμενο να γίνουν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γούντι Αλεν στην Πλάκα έχει «ερεθίσει» τα media. Η αίσθηση της χρεοκοπίας, της ανεργίας, της αναταραχής και των επεισοδίων έχει προκαλέσει πλήγμα. Το καλοκαίρι είναι μεγάλο πλεονέκτημα για αναστροφή της κατάστασης και της εικόνας της χώρας. Επιπλέον, εκτός από τον τουρισμό, μια τέτοια προσπάθεια θα αναζωογονήσει και τον ταλαιπωρημένο χώρο των media που έχουν εγκλωβιστεί στα ξεπερασμένα εγχώρια πρότυπα μιας σόουμπιζ για γέλια και για κλάματα.

"offstage" (BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: