30.6.13

Συνταγματική η εκλογή των βουλευτών...

με βάση την απογραφή του 2001...

Ο καθορισμός των βουλευτικών εδρών στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, που έγινε σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και όχι του 2011 (που...
ήταν και η τελευταία) είναι συνταγματικός και νόμιμος, όπως αποφάσισε το Εκλογοδικείο.

Συγκεκριμένα, το Εκλογοδικείο απέρριψε τις ενστάσεις που είχαν υποβάλει υποψήφιοι βουλευτές που έμειναν εκτός Κοινοβουλίου, αλλά και εκλογείς, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές, με το επιχείρημα η εκλογή τους έγινε με βάση τα στοιχεία της απογράφης του 2001 και όχι της τελευταίας του 2011.

Έξι δικαστές (οι σύμβουλοι Επικρατείας Επικρατείας Ν. Μακρουλάκης, Κ. Κουσούλης και η Παναγιώτα Καρλή και οι αρεοπαγίτες Κ. Φράγκος, Ι. Γιαννακόπουλος και η Στυλιανή Γιαννακού) είχαν προτείνει να απορριφθούν οι ενστάσεις αυτές.

Οι βουλευτές και εκλογείς στις ενστάσεις υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι η ανακήρυξη των βουλευτών έγινε κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της ισοδυναμίας της ψήφου, της ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, καθώς και κατά παράβαση του άρθρου 54 του Συντάγματος που καθορίζει την κατανομή των βουλευτικών εδρών. Και αυτό γιατί ο καθορισμός των βουλευτικών εδρών έγινε σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και όχι του 2011, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την υποαντιπροσώπευση στη Βουλή ορισμένων εκλογικών περιφερειών της χώρας, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, Α' Αθηνών, Α' Πειραιά, Σερρών, ΆΑρτας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Βοιωτίας και Χίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουνίου 2012, που διεξήχθησαν οι εκλογές τα αποτελέσματα της απογραφής ήταν ημιτελή, δηλαδή ήταν στο στάδιο της επεξεργασίας λόγω των νέων μεθόδων που εφαρμόστηκαν και οι οποίες ήταν σύμφωνες με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: