Ξεκίνησε η ευρεία σύσκεψη της τρόικας στην
Αθήνα με τους υπουργούς της κυβέρνησης να παζαρεύουν πόνο για να
αγοράσουν χρόνο. Το “νέο” κυβερνητικό σχήμα βρίσκεται σε Συμπληγάδες,
πιεσμένο από...
τα αδιέξοδα της κρίσης (εντός κι εκτός συνόρων) κι από τις
αντιστάσεις με επίκεντρο τις απολύσεις (ΕΡΤ, δήμοι, σχολεία,
νοσοκομεία).
Ιδρώσαμε; Σε εξέλιξη βρίσκεται η ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εν όψει του "αγώνα δρόμου" για την επανέναρξη του ελέγχου της τρόικας από το απόγευμα.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν, ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Υγείας, Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.
Στην κορυφή των νέων διαπραγματεύσεων βρίσκεται το θέμα της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, άλλωστε συνδέεται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εκταμιευθεί. Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνει ότι η διαδικασία της «κινητικότητας» δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο, ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου.
Παράλληλα, απορρίπτει την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μιας μεγάλης εταιρίας του Δημοσίου και αναφέρει ότι το «επόμενο βήμα» θα γίνει μέσα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000- 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.
Παράλληλα, θα μπορέσει να συνεδριάσει και το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει το 1,8 δισ. που αναλογεί στο Ταμείο. Ειδάλλως, εάν τον Αύγουστο διαπιστωθεί,από το ΔΝΤ, ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2013- 2014, θα αναγκαστεί, βάσει του καταστατικού του, να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και να εγείρει θέμα νέου «κουρέματος» του δημοσίου χρέους, κάτι που ουδόλως επιθυμεί η Γερμανία.
Υψηλά στην «ατζέντα» της τρόικας είναι και οι άμεσες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στον Οργανισμό, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013- 2014. Σημειώνεται, ότι στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί, πριν από τον ανασχηματισμό, ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της «τρύπας».
Στο φορολογικό «μέτωπο», οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014 (κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες) και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα με την είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Επίσης, ζητούν να μειωθούν, σε 4 από 5, οι δόσεις για την πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά, και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον εφετινό προϋπολογισμό.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου