25.8.13

Τα 10 βήματα, οι 6 εξαιρέσεις, οι 8 λεπτομέρειες...



Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα κριθεί η τύχη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Στις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης κωδικοποιείται ολόκληρη η διαδικασία προς τη μετάταξη ή την απόλυση, οι εξαιρούμενοι, αλλά και 8 γραφειοκρατικές παγίδες.
Δέκα βήματα σε...
60 ημέρες με 6 εξαιρέσεις και 8 «λεπτομέρειες», που όμως όλοι πρέπει να γνωρίζουν, καθώς κατά κοινή ομολογία ο «διάβολος» εκεί κατοικοεδρεύει, οριοθετούν την... περιπέτεια της διαθεσιμότητας-κινητικότητας, η οποία από αύριο, εν μέσω τρικυμίας και κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ, ανοίγει πανιά με τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Αναλυτικά τα 10 βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος είναι τα εξής:

1 Μετά την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης δύο υπουργοί, ο αρμόδιος κατά περίπτωση και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκδίδουν αποφάσεις για τις θέσεις που καταργούνται -διότι εκεί οι υπάλληλοι έχουν χαρακτηριστεί πλεονάζοντες- ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα. Είναι δυνατόν να συσταθούν και θέσεις με την ίδια διάταξη -ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα-, εδώ όμως απαιτείται και η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. Με την υπουργική απόφαση συνεπάγεται η αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή της ειδικότητας που ανήκουν οι υπό κατάργηση θέσεις. Οι Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού μέσα σε 15 ημέρες πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ τους πίνακες με τη συνδρομή των κριτηρίων για τους υπαλλήλους.

2 Το ΑΣΕΠ μετά τη μοριόδοτηση κατατάσσει τους υπαλλήλους κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας και ο πίνακας διαβιβάζεται στο τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα το οποίο εκδίδει και τον τελικό πίνακα ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα. Ο πίνακας δημοσιεύεται στους επίσημους διαδικτυακούς τόπους του φορέα, του υπουργείου Μεταρρύθμισης και του ΑΣΕΠ.

3 Ο κάθε φορέας υποδοχής γνωστοποιεί τις κενές θέσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τις εκθέσεις αξιολόγησης και τα σχέδια στελέχωσης των φορέων στο Τριμελές Συμβούλιο.

4Εντός 10 ημερών το Τριμελές Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τον αριθμό και τα απαιτούμενα προσόντα των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν στους φορείς υποδοχής.

5 Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκδίδει σχετική ανακοίνωση βάσει της γνωμοδότησης του Τριμελούς Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται η σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής, ο αριθμός που θα διατεθεί σε κάθε φορέα και τα απαιτούμενα προσόντα.

6 Οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών να υποβάλουν αίτηση προτίμησης που θα συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ιδίως εκείνα που δεν περιλαμβάνονται ήδη στον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου.

7 Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας, για τους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα, οι φορείς προέλευσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο νομιμότητας πρόσληψης του υπαλλήλου που έχει υποβάλει την αίτηση, τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων και την έκδοση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης. Στη συνέχεια αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ.

8 Εντός 15 ημερών από τη λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια, που έχουν καθοριστεί με υπουργική απόφαση, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης για όλους τους φορείς υποδοχής. Στον πίνακα αυτό λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων σε συνδυασμό με τη σειρά προτίμησης των φορέων καθώς και τη σειρά προτεραιότητας που έχιε καθορίσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτός ο ενιαίος πίνακας διαβιβάζεται από το ΑΣΕΠ στο Τριμελές Συμβούλιο.

9 Το Τριμελές Συμβούλιο, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, εκδίδει τον τελικό πίνακα.

10 Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης-μεταφοράς του φορέα υποδοχής.

Ποιοι γλιτώνουν

Οπως είναι γνωστό, δεν τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι που:

* Είναι ανάπηροι σε ποσοστό 67%.

* Είναι πολύτεκνοι, αρκεί τα παιδιά να μένουν μαζί τους.

* Εχουν σύζυγο ή παιδί ανάπηρο (ποσοστό 67%) και ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

* Ασκούν κατ' αποκλειστικότητα γονική μέριμνα παιδιού που μένει με το γονιό (ισχύει και εδώ το εισοδηματικό κριτήριο των 12.000 ευρώ).

* Εχουν ορισθεί δικαστικοί συμπαραστάτες και μένουν μαζί με το συμπαραστατούμενο, για τον οποίο επίσης ισχύει το πλαφόν των 12.000 ευρω το χρόνο.

* Εχουν σύζυγο που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Λεπτομέρειες

Σημαντικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά:

* Ολες οι προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν την 23η Ιουλίου 2013 και οι αποφάσεις των δικαστηρίων να είναι τελεσίδικες.

* Αν εκκρεμεί απόφαση ή ανανέωση πιστοποιητικού αναπηρίας, ο υπάλληλος τίθεται σε διαθεσιμότητα και εξαιρείται αναδρομικά μόλις φέρει το σχετικό πιστοποιητικό.

* Γίνονται δεκτά πιστοποιητικά με ημερομηνία από 1-1-2011 έως 1-9-2011, που έχουν εκδοθεί από υγειονομικές επιτροπές πριν αυτές καταργηθούν.

* Υπάλληλος που έχει διορισθεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν εξαιρείται.

* Αν καταργηθούν όλες οι θέσεις μιας ειδικότητας-κλάδου υπαλλήλων, δεν τίθεται θέμα αξιολόγησης.

* Από την αξιολόγηση δεν εξαιρούνται υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες.

* Μοριοδοτούνται αθροιστικά μέχρι δύο ξένες γλώσσες.

* Χρόνος μεγαλύτερος του εξαμήνου στην προϋπηρεσία υπολογίζεται ως πλήρες έτος.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: