13.8.13

Μεροκάματο €30 σε δημοσίους υπαλλήλους για το κυνήγι των "μαϊμούδων"...


Του Βασίλη Γεώργα
Το κίνητρο των οικονομικών απολαβών προς τους δημοσίους υπαλλήλους που ως «δεύτερη δουλειά» θα προθυμοποιηθούν να στελεχώσουν τα περιβόητα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου ενεργοποιεί ...
εκ νέου η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει το παράνομο εμπόριο που γνωρίζει εκ νέου άνθηση στα μεγάλα αστικά κέντρα μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης που είναι υπεύθυνο για τη συγκρότηση και τον συντονισμό των κλιμακίων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, έχει ήδη ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει κατ’ ελάχιστον ένα κονδύλι της τάξης των 500.000 ευρώ προκειμένου τα χρήματα αυτά να διατεθούν εν είδει αμοιβής στους εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι θα στελεχώνουν τη δεξαμενή των ελεγκτών στις περιφέρειες.

Υπολογίζεται πως η έξτρα παροχή για τις 3-5 ώρες που θα διαρκεί ο έλεγχος των κλιμακίων εκτός ωραρίου (σαββατοκύριακα, νυχτερινές ώρες κ.ά.) θα είναι της τάξης των 30 ευρώ. Το οικονομικό κίνητρο δεν είναι μεγάλο, ειδικά σε σύγκριση με το παρελθόν και τη στρεβλή, κατά γενική ομολογία λειτουργία των ΚΕΛΑΥΕ, όπου οι ελεγκτές πληρώνονταν με 50 ευρώ για κάθε έλεγχο (σ.σ. ως και 200 ευρώ την εβδομάδα) χωρίς να παράγουν σημαντικά αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο θεωρείται επαρκές με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει υπαλλήλους δεδομένου ότι από το 2009 και μετά, η συμμετοχή στα κλιμάκια ελέγχου κατά του παρεμπορίου γίνεται χωρίς επιπλέον αμοιβή, σε καθαρά εθελοντική βάση.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, υπολογίζεται ότι περίπου 30 κλιμάκια ελεγκτών (σ.σ. έχουν αρμοδιότητες ΣΔΟΕ) θα μπορούν να διεξάγουν ελέγχους κάθε μήνα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, συχνότητα που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα, πλην όμως μπορεί να βελτιώσει αισθητά τη σημερινή κατάσταση, πολύ δε περισσότερο όταν ανασυγκροτηθεί η δημοτική αστυνομία υπό τη σκέπη της ΕΛ.ΑΣ.

Ήδη επιχειρείται να υπάρξει κεντρικός συντονισμός όλων των περιφερειών της χώρας και στενότερη συνεργασία με το Συντονιστικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου, το οποίο έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, το λιμενικό κ.ά., ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία ελέγχου των αποτελεσμάτων σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να καταγράφονται οι επιδόσεις σε επίπεδο περιφερειών....
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: