25.8.13

«Ναι, έφτασε τα 321,6 δις το χρέος»...



Αλλά, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».
Το ΥΠΟΙΚ για το χρέος...
Παραδέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών πως πράγματι αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας, αλλά «ουδείς φόβος δικαιολογείται, ούτε και εξάρσεις λαϊκισμού», απαντώντας στα σχετικά δημοσιεύματα που...
προκάλεσαν πολιτικό αναβρασμό.

Πολιτικό αναβρασμό προκαλεί η πληροφορία ότι το χρέος του ελληνικού δημοσίου ανήλθε στα 321 δις, δηλαδή στο 180% του ΑΕΠ, το πρώτο 6μηνο του 2013, ποσοστό υψηλότερο από αυτό του 2009 που ξέσπασε η κρίση, προκάλεσε πολιτικό αναβρασμό και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ έφερε αμηχανία στην κυβέρνηση.

Απαντά λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών, ότι ναι μεν αυξήθηκε το χρέος, "αλλά ουδείς φόβος δικαολογείται, ούτε οι εξάρσεις λαϊκισμού".

"Το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αναγράφεται στο πρόσφατα δημοσιευθέν δελτίο δημοσίου χρέους δευτέρου Τριμήνου 2013, παρουσιάζει πράγματι μια αυξητική τάση, από 305,53 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 φτάνει τα 321,62 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013. Ωστόσο, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν, ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας, αφού είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο, ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο", σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
Το ΥΠΟΙΚ παρουσιάζει τους λόγους της "φαινομενικής αύξησης χρέους", αναφέροντας πως "είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών".

Επισημαίνει ότι "η ανακεφαλαιοποίηση αυτή έλαβε χώρα μέσα στο 2013, και γίνεται μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα κεφάλαια που διατέθηκαν από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν χρέος κατά τους κανόνες του Δημόσιου λογιστικού".

"Ωστόσο, το χρέος που δημιουργείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (τις μετοχές των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν) με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με προσδιορισμένη αξία μεταπώλησης (από τους μηχανισμούς warrants της ανακεφαλαιοποίησης). Η μεταπώληση αυτή θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τους συντηρητικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ οι οποίοι και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, περίπου 17 δισ. ευρώ. Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη -πέρα από κάθε προσδοκία-συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επέτρεψε και την περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων που αλλιώς θα διατίθεντο στη διαδικασία αγοράς μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο".

Συμπεραίνεται στην ίδια ανακοίνωση πως "το ποσό της αύξησης που παρατηρείται στην απεικόνιση του Δημόσιου Χρέους οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι συγκυριακό και ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο" και πως "η πορεία του Δημοσίου Χρέους χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού έχει σταθεροποιηθεί σε απόλυτα μεγέθη.

Αναφέρει ακόμη ότι "η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η επιτάχυνση της υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων θα βοηθήσει στη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής"

Υπενθυμίζει τον βασικό στόχο, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου 2012, και καταλήγει: "Το χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού".


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: