28.8.13

Στρατηγικό «άνοιγμα» Σόιμπλε για το 3ο μνημόνιο...

Μάλλον δεν ήταν σύμπτωση, πόσο μάλλον γκάφα, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τρίτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, συμπεραίνει ο σύμβουλος της...
γερμανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων TNS - Εmnid, όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.
Ο Κλάους - Πέτερ Σέπνερ εκφράζει την εκτίμηση ότι πιθανότατα πρόκειται για συνειδητή απόφαση και όχι λάθος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών: «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Ήταν βέβαια αναμενόμενο ότι το ζήτημα Ελλάδα θα τεθεί σε κάποια φάση του προεκλογικού αγώνα. Στην πολιτική ισχύει ωστόσο ότι οποίος αναλαμβάνει πρωτοβουλία και θέτει ο ίδιος ζητήματα αντιμετωπίζεται ως ικανός πολιτικός και την ίδια στιγμή διασφαλίζει ότι δεν θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Ίσως αυτός να ήταν ο στόχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν σχεδόν από το τίποτα επανέφερε το ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα λίγο πριν από το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών».

Σύμφωνα με την ανάλυση των περισσότερων δημοσκόπων στη Γερμανία, το ζήτημα διαχείρισης της ελληνικής κρίσης από την Άγκελα Μέρκελ δεν είναι σε θέση να κρίνει τις εκλογές και κατά συνέπεια δεν αναμένεται να βοηθήσει ουσιαστικά την αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

«Με το θέμα αυτό δεν κερδίζεις εκλογές. Το 90% των πολιτών δηλώνει ότι δεν το κατανοεί, ούτε γνωρίζει πως θα λυθεί», σύμφωνα με τον επικεφαλής της TNS – Εmnid, ο οποίος προσθέτει:

«Το αντίθετο μάλιστα! Από τη στιγμή που το 75% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις δεν πιστεύουν ότι το SPD είναι σε θέση να δώσει λύση στο πρόβλημα οι περισσότεροι πολίτες θα πιστέψουν ότι πρόκειται απλά για ψηφοθηρική τακτική των Σοσιαλδημοκρατών. Το μόνο κόμμα που ωφελείται από την κατάσταση αυτή είναι το νέο κόμμα διαμαρτυρίας “Εναλλακτική για τη Γερμανία“ (AfD)».

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: