20.8.13

Μπλόκο στα εκκαθαριστικά 500.000 μισθωτών...


Του Σπύρου Δημητρέλη
Στο... συρτάρι έχει βάλει περισσότερες από μισό εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις το υπουργείο Οικονομικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία είσπραξης των φορολογικών εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Ο λόγος; Καθαρά τεχνικός. Προχωρά με ...
ρυθμούς χελώνας μια ειδική διασταύρωση για τα αποτελέσματα της οποίας οι φορολογούμενοι δεν φέρουν καμιά ευθύνη. Παρ΄ όλα αυτά δεν λαμβάνουν το εκκαθαριστικό τους στην ώρα τους αν και έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Φέτος στο πρόγραμμα εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων έχει ενσωματωθεί μια αυτόματη διαδικασία μέσω της οποίας ελέγχεται κατά την υποβολή της δήλωσης αν τα ποσά για τους παρακρατούμενους φόρους είναι ακριβή. Η διασταύρωση γίνεται μεταξύ των σχετικών ποσών που δηλώνουν οι φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, και των σχετικών δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων (π.χ. Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών) που υποβάλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην εν λόγω διασταύρωση έχουν «κολλήσει» εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις, κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Ε7) έληξε μετά από απανωτές παρατάσεις στις 19 Ιουλίου και τα σχετικά στοιχεία έγιναν διαθέσιμα για διασταύρωση μόλις πριν από δυο εβδομάδες. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει λανθασμένα στοιχεία του φόρου που παρακράτησαν ενώ άλλες είτε επειδή διέκοψαν τη λειτουργία τους είτε επειδή δεν έχουν αποδώσει το φόρο δεν τα υπέβαλαν. Επίσης έχουν εντοπισθεί και περιπτώσεις φοροτεχνικών οι οποίοι προκειμένου να γλιτώσουν φόρο για τους πελάτες τους έχουν δηλώσει υψηλότερα ποσά φόρων που παρακρατήθηκαν σε σχέση με τα πραγματικά. Το αποτέλεσμα σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι η διασταύρωση να εντοπίζει πρόβλημα και να μην εκδίδεται το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Από την καθυστέρηση της έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων πολλοί φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με καθυστερήσεις στην καταβολή του ειδικού επιδόματος τέκνων παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλει το σχετικό έντυπο Α21 και πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια. Από την καθυστέρηση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων έχει καθυστερήσει και η βεβαίωση ποσού περίπου 250 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση εμπρόθεσμα έως τις 30 Αυγούστου.

Γλιτώνουν πρόστιμο 200.000 φορολογούμενοι

Με την παράταση που ανακοινώθηκε χθες ουσιαστικά λήγει και η περίοδος "ανασφάλειας" για τον κίνδυνο επιβολής προστίμων και άλλων κυρώσεων σε περίπου 200.000 φορολογούμενους οι οποίοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις. Πρόκειται για φορολογούμενους που έχασαν τις ενδιάμεσες καταληκτικές ημερομηνίες και είχε μείνει από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις όπως η μη αναγνώριση των αποδείξεων και η επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: