7.8.13

Ξεσπασε κόντρα, για τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ...


Κόντρα ξέσπασε μεταξύ των  σεισμολόγων, για το αν το σεισμός των 5,1 Ρίχτερ  οφείλεται σε ενεργοποίηση του ρήγματος της Αταλάντης.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, υποστήριξε ότι...
η δόνηση προήλθε από την οπίσθια πλευρά του ρήγματος της Αταλάντης στην τεκτονική τάφρο που βρίσκεται μεταξύ Παρνασσού και όρους Χλωμού.

 Ωστόσο, διαφορετική άποψη εξέφρασαν άλλοι σεισμολόγοι, που υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για ενεργοποίηση του συγκεκριμένου ρήγματος που είχε δώσει τον σεισμό των 7 Ρίχτερ το 1894.

Σύμφωνα με τον Κώστα Παπαζάχο καθηγητή σεισμολογίας ΑΠΘ, ο οποίος μίλησε στην ιστοσελίδα newpost.gr δεν πρόκειται για το ρήγμα της Αταλάντης αλλά κάποια ρήγματα βορειότερα, στον Μαλλιακό κόλπο και στην περιοχή της Λαμίας.

«Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο. Προς το παρόν δεν εμπνέεται ανησυχία τα δύο επόμενα 24ωρα θα παρακολουθούμε στενά τη σεισμική ακολουθία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Κατηγορηματικός πως ο σημερινός σεισμός δεν προέρχεται από αυτό το ρήγμα είναι και ο σεισμολόγος κ. Καρακώστας.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς ακόμη και αυτή τη στιγμή που σας μιλώ αναλύουμε τα δεδομένα που προκύπτουν», πρόσθεσε.

Τσελέντης: Πρέπει να αφήσουμε να περάσουν δύο εικοσιτετράωρα

«Πρέπει να αφήσουμε να περάσουν δύο εικοσιτετράωρα, για να δούμε την εξέλιξη του όλου φαινομένου», δήλωσε, από την πλευρά του, στην ιστοσελίδα enikos.gr ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό, γιατί το ρήγμα της Αταλάντης έχει ένα ισχυρό σεισμικό δυναμικό, καθώς και ένα βεβαρημένο παρελθόν.

Όπως ανέφερε, η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική μέχρι στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: