21.8.13

Κανείς άλλος υπουργός Οικονομικών, δεν θα μειώσει το έλλειμμα κατά 6%...



Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου στο BBC...

crimenet.gr 


Την πρώτη του συνέντευξη μετά την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο με τις κατηγορίες της απιστίας, της παράβασης καθήκοντος και νόθευση εγγράφου παραχώρησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε στην ...
εκπομπή «HARDtalk», του βρετανικού δικτύου ΒΒC.
Ο πρώην υπουργός παραδέχτηκε πως «ναι, με μισούν στην Ελλάδα» και πρόσθεσε:
«Ο κόσμος χρειάζεται χρόνο για να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο όπου όλοι του φταίνε και ειδικά εκείνοι που υπέγραψαν για το μνημόνιο, όχι εκείνοι που δημιούργησαν την κατάσταση. Δεν δημιουργήσαμε εμείς το χρέος».
Όσον αφορά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε:
«Εχω καθαρή συνείδηση κι όσοι έχουν απόσταση από την κατάσταση στην Ελλάδα, ξέρουν πως ότι ήμουν απαραίτητος. Εχω καθαρή συνείδηση ότι προσπάθησα να κάνω ό,τι ήταν απαραίτητο προκειμένου να εκμεταλλευτώ τις πληροφορίες από τη λίστα Λαγκάρντ για να κηνυγήσω τους φοροφυγάδες. Αν η ερώτηση είναι αν θα μπορούσα να αντιμετωπίσω διαφορετικά το θέμα, ναι, θα μπορούσα».
«Δε νομίζω ότι θα υπάρξει άλλος υπουργός που θα μειώσει το έλλειμμα κατά 6% του ΑΕΠ»
Αναφερόμενος στη δική του συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήρε το έργο του:
«Δε νομίζω ότι θα υπάρξει άλλος υπουργός Οικονομικών που θα μειώσει το έλλειμμα κατά 6% του ΑΕΠ όπως έκανα εγώ. Δυστυχώς το έκανα με τον τρόπο που έγινε, αλλά μόνο έτσι θα επιβίωνε η χώρα».
Αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε ως υπουργός Οικονομικών, είπε: «Δεν είναι αλήθεια ότι τα μέτρα μας έπληξαν τους οικονομικά ασθενείς. Οι πολιτικές μας ανέβασαν τη φορολογία στους πλούσιους. Η φοροδιαφυγή είναι ένα αχαλίνωτο οικονομικό φαινόμενο, δεν μπορείς να το πατάξεις σε 2-3 χρόνια. Αλλαζεις τη δομή, το σύστημα και στο τέλος ελπίζεις να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου. Να ζητά αποδείξεις, να μην πληρώνει φακελάκι».
Επιπλέον, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ανάγκη τρίτου πακέτου στήριξης.
«Θα μπορούσε να υπάρξει νέο πακέτο στήριξης, όπως θα μπορούσε να υπάρξει και νέα ελάφρυνση χρέους», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνέχισε:
«Ο κ. Σόιμπλε δεν είπε ότι θα υπάρξει νέο κούρεμα. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Οι περισσότεροι εταίροι βλέπουν μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Δεν τους αρέσει η ιδέα του κουρέματος. Να γυρίσουν στους δικούς τους φορολογούμενους και να πούνε «συγνώμη, δανείσατε χρήματα σε μια χώρα, αλλά αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να σας επιστραφούν».
Στην ερώτηση τι θα γίνει αν η ελληνική κυβέρνηση γυρίσει και πρέπει να διαπραγματευτεί ένα νέο μνημόνιο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε:
«Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν μπροστά θα υπάρχει το τέλος του τούνελ. Εχουμε περάσει τη χειρότερη περίοδο, έχουμε κάνει τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλαδα δεν τα έχει πάρει καμία χώρα και πλέον περνάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα και το 2013 θα είμαστε ακόμα σε ύφεση. Ισως και το 2014, αλλά η ύφεση μικραίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: