29.8.13

Bild διαψεύδει Σόιμπλε για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας...


Για το 2014 παραπέμπει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη συζήτηση περί νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Χθες ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, υποστήριξε ότι είναι εφικτή μια...
εξτρά χρηματοδότηση ύψους 11 δισ. για την Ελλάδα. Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα της Bild, υποστηρίζει ότι το υπ. Οικονομικών της Γερμανίας σε έγγραφό του από το Σεπτέμβρη επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικό κενό ύψους 77,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με τον Όλι Ρεν, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εισέρχεται στην τελική ευθεία.


«Δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να αποφασίσουμε για το είδος και το εύρος ενός ενδεχόμενου νέου πακέτου βοήθειας (ενν. για την Ελλάδα), θα το συζητήσουμε του χρόνου», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Westfallen Blatt, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι «το αποφάσισαν πανηγυρικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης».

«Θα πρέπει να σταματήσουμε να παριστάνουμε συνεχώς ότι δεν ισχύει», τόνισε και έκανε λόγο για «συκοφαντικούς ισχυρισμούς» αναφερόμενος σε δηλώσεις του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα «μεγάλο ψέμα» σε σχέση με την ευρωδιάσωση, το οποίο θα φανεί μετά τις εκλογές.

Ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «η συζήτηση για ένα νέο "κούρεμα" είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξαναρχίσει ο διάλογος, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιστρέψει η αβεβαιότητα στις χρηματαγορές».

Στην τελική ευθεία η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εισέρχονται οι διεθνείς πιστωτές από τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών θεμάτων, Όλι Ρεν.

Σε σημερινές του δηλώσεις από το αυστριακό χωριό Αλπμπάχ, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι οι διεθνείς πιστωτές σκοπεύουν να εξετάσουν πρώτα τα στοιχεία «και έπειτα να αποφασίσουν τι είδους πρόσθετη οικονομική βοήθεια χρειάζεται».

Προτεραιότητα των πιστωτών είναι η διασφάλιση του χρέους το διάστημα 2015 -2016 και η τρόικα «θα εντείνει τις προσπάθειές της [για αυτό] από τον Σεπτέμβριο», υποβάλλοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις αμέσως μετά, διευκρίνισε ο κ. Ρεν.

Bild: Το ΥΠΟΙΚ δείχνει χρηματοδοτικό κενό 77,7 δισ. ευρώ

Το ίδιο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σε έγγραφό του, από τον Σεπτέμβριο του 2012, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικό κενός ύψους 77,7 δισ. ευρώ υποστηρίζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι «μικτές ανάγκες χρηματοδότησης», η Ελλάδα θα πρέπει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να εξασφαλίσει η ίδια αυτά τα χρήματα από τις αγορές, αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι αν κάτι τέτοιο δεν σταθεί εφικτό, θα πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη να δώσουν και νέα δισεκατομμύρια.

Η Bild σημειώνει ακόμη ότι σε αυτή την πηγή αναφερόταν ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ, όταν μιλούσε για επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κατά την περίοδο 2015-2020.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε την Τετάρτη τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «σύγχυση μεταξύ μικτού και καθαρού ποσού», παραπέμποντας έμμεσα σε επεισόδιο που είχε συμβεί κατά την προεκλογική περίοδο του 1994, όταν ο τότε υποψήφιος του SPD Ρούντολφ Σάρπινγκ είχε υποπέσει σε ανάλογο σφάλμα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ωστόσο επιμένουν ότι ο κ. Σόιμπλε συγκαλύπτει την αλήθεια, επικαλούμενοι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το περιεχόμενο εγγράφου που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ και στο οποίο τονίζεται ότι από την Ελλάδα, για την περίοδο 2015-2020, λείπουν 77,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: