21.8.13

Τον Σεπτέμβριο η φλόγα από το κυπριακό φυσικό αέριο...

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ το άναμμα φλόγας με κυπριακό φυσικό αέριο, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Ενημερώνοντας το συνέδριο των αποδήμων για τα ...
θέματα υδρογονανθράκων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το άναμμα της φλόγας θα γίνει προκειμένου να ελεγχθεί η πίεση και ποιότητα του φυσικού αερίου.

Εξάλλου, ο κ. Λακκοτρύπης, τόσο σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους του μετά την παρουσίασή του όσο και στην ομιλία του ενώπιον των αποδήμων, υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), η οποία θα καταστεί ο εμπορικός βραχίονας της Κυβέρνησης σε θέματα υδρογονανθράκων, αλλά με τις σωστές δομές και τους σωστούς ελέγχους.

Για την επιβεβαιωτική γεώτρηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι είναι πολύ παρακινδυνευμένο να λεχθεί οτιδήποτε. "Θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη δύο ή τρεις εβδομάδες", συμπλήρωσε.

Άλλωστε, στην ομιλία του, ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε κομβικής σημασία την επιβεβαιωτική γεώτρηση που διεξάγεται στο τεμάχιο 12 "γιατί είναι η πρώτη ανακάλυψη γηγενών κοιτασμάτων και ευελπιστούμε ότι θα είναι τα πρώτα αποδεδειγμένα κοιτάσματα στο σύντομο χρονικό διάστημα".

Αναφερόμενος στα τεμάχια 2,3 και 9 για τα οποία αδειοδοτήθηκε η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα αρχίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου τις σεισμικές έρευνες, με τις ερευνητικές γεωτρήσεις να αναμένονται το δ` τρίμηνο του 2014.

Για τα τεμάχια 10 και 11, που είναι αδειδοτημένα στη γαλλική ΤΟΤΑΛ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ο γαλλικός κολοσσός έχει ήδη αρχίσει τις σεισμικές έρευνες, προσθέτοντας ότι η ΤΟΤΑΛ θα αρχίσει ερευνητικές γεωτρήσεις το β` τρίμηνο του 2015.

Τόνισε όμως ότι η ΤΟΤΑΛ θα ψάξει πρώτα πετρέλαιο στο τεμάχιο 10 και μετά για φυσικό αέριο. Όπως εξήγησε, η διαφορά του πετρελαίου με το φυσικό αέριο είναι πως "όταν βρεις πετρέλαιο σημαίνει ότι όλο το σύστημα της λεκάνης της Λεβαντίνης έχει πετρέλαιο"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: