17.8.13

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Θάσο...

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Καλλιράχη της Θάσου που ξέσπασε την Παρασκευή το μεσημέρι και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, έχει κάψει περισσότερα από 5.000 στρέμματα πευκοδάσους και θαμνωδών εκτάσεων.

Ο δήμαρχος Θάσου ..
.Κώστας Χατζηεμμανουήλ, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 απέδωσε τη φωτιά σε εμπρησμό, βάσει ενδείξεων και μαρτυριών.
Συνολικά στην περιοχή... επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και πολυάριθμη δύναμη πυροσβεστών από ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 93 πυροσβέστες με 36 οχήματα και 58 άνδρες πεζοπόρου τμήματος.

Στη μάχη και ο Στρατός με δύο ομάδες από το Δ' Σώμα της Ξάνθης και δύο ομάδες από την Θεσσαλονίκη, 50 άτομα πεζοπόρα, ενώ 4 μπουλντόζες του στρατού κατασκευάζουν αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή της Σκάλας Μαριών.

Δεκάδες είναι τα μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών που έχουν επιτάξει οι συντονιστές της επιχείρησης για να ανακόψουν την φωτιά.

Εκατοντάδες είναι οι εθελοντές που από την πρώτη ώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συνδράμουν στην πυρόσβεση.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο «Thesstoday.gr» από το μεσημέρι του Σαββάτου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της φωτιάς.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θάσου Κ.Χατζηεμμανουήλ, επίγειες δυνάμεις κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το δύσκολο μέτωπο πάνω από το χωριό της Καλλιράχης.

Δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες και δρόμους προσέγγισης της εστίας, ενώ κατασκεύασαν και αντιπυρικά έργα για να ανακόψουν τη φωτιά σε περίπτωση που αλλάξει η φορά των ανέμων και η φωτιά κινηθεί απειλητικά προς το βόρειο τμήμα του νησιού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις, κατέβαλαν τιτάνιο αγώνα ώστε να αποτρέψουν τη φωτιά να θέσει σε κίνδυνο τους δύο οικισμούς Καλλιράχης και Μαριών, ενώ όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και προσβάσεων, όσο γίνεται πιο κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, είχε τονίσει ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού, τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και Περιφέρειας είναι πολύ μεγάλη.

«Η προσπάθεια που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους είναι να ελεγχθεί η φωτιά και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους οικισμούς. Ωστόσο, είναι λυπηρό ότι η φωτιά κατάστρεψε το μέρος του δάσους που είχε αναδασωθεί μετά τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 1989» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: