24.8.13

Πλήγμα για τα νησιά...

Παρελθόν θα αποτελούν από το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής οι Εφορίες Σκιάθου και Σκοπέλου, καθώς από τη μεθεπόμενη Δευτέρα θα υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας. Μία απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που μπορεί να χαρακτηριστεί ως τυφλό πλήγμα για τα νησιά των...
Βορείων Σποράδων καθώς οι χωρίς προϋποθέσεις κατάργηση των δύο ΔΥΟ συνιστά ένα μέτρο που υποχρεώνει τους πολίτες να χρεώνονται εκτός των άλλων και το κόστος των μετακινήσεων για να είναι νόμιμοι.

Μολονότι οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων, η πραγματικότητα δείχνει ότι πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητες εξακολουθούν να διεκπεραιώνονται δια της φυσικής παρουσίας, με κορυφαία περίπτωση τα περιβόητα παράβολα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, τα πάσης φύσεως ιδιωτικά συμφωνητικά για μεταβιβάσεις ή αγοραπωλησίες ακίνητης περιουσίας.

Ακόμη μία επιπλέον… παράπλευρη απώλεια όπως επισημαίνουν και οι φοροτεχνικοί είναι ότι η κατάργηση των δύο Δ.Ο.Υ. ανεβάζει το λογιστικό κόστος πολλών επιχειρήσεων που λειτουργούν στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Και αυτό γιατί, όπως λένε, τα εκεί λογιστικά γραφεία θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν με συναδέλφους τους στο Βόλο ή στη Νέα Ιωνία, προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις των πελατών τους στη Δ.Ο.Υ. της Νέας Ιωνίας στην οποία μεταφέρονται τα τμήματα: Εισόδημα, Κεφάλαιο και ΦΠΑ.

Φοροτεχνικοί σημειώνουν ότι η κατάργηση των Δ.Ο.Υ. στη Σκιάθο και στη Σκόπελο θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα μόνον αν υπήρχαν δύο προαπαιτούμενα. Η δημιουργία φορολογικών ΚΕΠ στις περιοχές που καταργούνται οι ΔΟΥ και η ενσωμάτωσή στο taxisnet όλων των διαδικασιών συναλλαγής.

Σημειώνεται πως στη Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας εκτός από τα αντικείμενα ΦΠΑ, Eισόδημα και Κεφάλαιο που μεταβιβάζονται από τις Δ.Ο.Υ. Σκιάθου και Σκοπέλου από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, έχουν μεταφερθεί τα ίδια αντικείμενα από την περασμένη άνοιξη και από την πρώην Δ.Ο.Υ. Αλμυρού που επίσης καταργήθηκε, ενώ η κεντρική Δ.Ο.Υ. Βόλου έχει κρατήσει για όλο το νομό τα τμήματα του ελέγχου και του δικαστικού.



Τα δικαιολογητικά

Εξάλλου μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου όρισε το Υπουργείο Οικονομικών την προθεσμία για την προσκόμιση των δικαιολογητικών των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Η προθεσμία αυτή αφορά περί τους 180.000 φορολογούμενους (το 3% συνολικά των φορολογουμένων ) που έχουν ειδοποιηθεί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά στις ΔΟΥ. Ο έλεγχος των αποδείξεων για τις δαπάνες θα γίνεται δειγματοληπτικά, ενώ οι πολίτες μπορούν είτε να προσκομίσουν οι ίδιοι, είτε να στείλουν ταχυδρομικά τα δικαιολογητικά στην Εφορία, ενώ μπορούν να τα προσκομίσουν και οι λογιστές στις περιπτώσεις που οι τελευταίοι έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις δηλώσεις των ενδιαφερομένων.

Σημειώνεται πως ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου είναι η καταληκτική προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης από φυσικά πρόσωπα των οποίων το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ λήγει σε 0, μέχρι τέλη Αυγούστου θεωρούνται εμπρόθεσμες όλες οι δηλώσεις ανεξαρτήτως του τελευταίου αριθμού του φορολογικού τους μητρώου...

Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: