19.8.13

Το σκάνδαλο της δωρεάν πτήσης...


Tι γράφει ο γερμανικός Τύπος, για την παραίτηση Σταυρίδη...
Για «σκάνδαλο της δωρεάν πτήσης» κάνει λόγο το Spiegel Online, αναφερόμενο στην αποπομπή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιου Σταυρίδη, εκτιμώντας ότι η υπόθεση αποτελεί «νέο...
πισωγύρισμα για τα σχέδια εξυγίανσης της κυβέρνησης στην Αθήνα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα Die Welt, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ που αναγκάζεται να υποβάλει την παραίτησή του σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών. «Η Ελλάδα απολύει εκ νέου τον πρόεδρο του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων» σημειώνει το δημοσίευμα.

Τον διχασμό των πολιτικών κομμάτων στη Γερμανία όσον αφορά στο ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους αναφέρεται με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Handelsblatt.

Το ρεπορτάζ τιτλοφορείται «Τα κόμματα τσακώνονται για το κούρεμα χρέους στην Ελλάδα» και σημειώνει ότι «η καγκελάριος Μέρκελ και ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ εξακολουθούν να τάσσονται κατά ενός κουρέματος για την Ελλάδα. Οι Πράσινοι και η Αριστερά ωστόσο, αμφισβητούν ότι η σημερινή κυβέρνηση θα επιμείνει στο 'όχι' της».

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παρέμεινε επιφυλακτικό στις προβλέψεις του, προειδοποιώντας μόνο για το ενδεχόμενο απομόνωσης της Γερμανίας στην Ευρώπη εξαιτίας των προγραμμάτων λιτότητας στις χώρες που πλήττονται από την κρίση», συμπληρώνει η εφημερίδα.

Επίσης, υπενθυμίζει τις δηλώσεις του υποψήφιου του SPD για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, ότι η μονομερής πολιτική λιτότητας είναι λάθος και ότι πρέπει να συνοδευθεί με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Ωστόσο, στο θέμα του «κουρέματος», επισημαίνει η Handelsblatt, ο Στάινμπρουκ προειδοποίησε στην Bild της Κυριακής «ότι θα ήταν επικίνδυνο και θα κόστιζε στους φορολογούμενους δισεκατομμύρια ευρώ».

Η στάση των Πρασίνων σχολιάζει στο ιστότοπό του το οικονομικό περιοδικό Manager Magazin. Υπό τον τίτλο «Οι Πράσινοι διαταράσσουν την ομοφωνία κατά του κουρέματος», σημειώνει ότι η συζήτηση περί νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους δεν ενδείκνυται πλέον για προεκλογικό θέμα αντιπαράθεσης, όπως σημειώνει, μετά και την κοινή απόρριψη από πλευράς Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών ενός νέου κουρέματος.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο βασικός υποψήφιος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν παρεμβαίνει τώρα εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην πολιτική της Άγκελα Μέρκελ. « Η μονομερής πολιτική λιτότητας οδηγεί σε μία διαρκή οικονομική κρίση στην Ελλάδα και ως εκ τούτου σε αύξηση αντί σε περιορισμό των χρεών» δήλωσε ο Γιούργκεν Τριτίν.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais επικρίνει τη «σιδηρά πολιτική λιτότητας» που ακολουθεί η Ε.Ε. υπό την επιρροή του Βερολίνου, όπως σημειώνει, εκτιμώντας ότι δεν έχει φέρει επιτυχή αποτελέσματα. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «θα ήταν προς το συμφέρον των Ευρωπαίων η έκβαση των γερμανικών εκλογών να θέσει σε κίνηση σχέδια τα οποία είναι μέχρι σήμερα μπλοκαρισμένα. Σε αυτά ανήκουν η τραπεζική ενοποίηση και η υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα».

«Οι Ευρωπαίοι χρειάζονται μία κυβέρνηση στο Βερολίνο, η οποία να χρησιμοποιεί ένα ισορροπημένο μείγμα διαφορετικών τύπων οικονομικής πολιτικής. Η μελλοντική γερμανική κυβέρνηση στέκει όμως και ενώπιον της πρόκλησης να άρει τις αδυναμίες του γερμανικού οικονομικού συστήματος. Σε αυτές ανήκουν η αδύναμη εσωτερική ζήτηση και οι ελλιπείς επενδύσεις στις υποδομές», σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle



iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: