21.8.13

Τι κάνει στην Αθήνα ο Άσμουσεν;...

H ελάφρυνση του χρέους, το χρηματοδοτικό κενό και οι εξελίξεις στην ευρωζώνη στην καυτή ατζέντα του Γερμανού τραπεζίτη
Στην Αθήνα με μια «καυτή» ατζέντα θα βρεθεί σήμερα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Ασμουσεν.
Ο ...
47χρονος Γερμανός τραπεζίτης, ο οποίος επισκέπτεται  εκτάκτως την Ελλάδα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γιώργο Ζανιά, ενόψει της κρίσιμης αξιολόγησης της Τρόικας το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η επίσκεψη στη χώρα μας του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα σημαντική και γίνεται, τη στιγμή που εντείνονται τα σενάρια για νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

Ο κ. Άσμουσεν έρχεται στην χώρα μας για να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση για το ελληνικό πρόγραμμα, την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-2015, ύψους 10,9 δισ., που εντοπίζει στην τελευταία έκθεσή του ΔΝΤ, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αλλά και το «φλέγον» ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

Στις συναντήσεις του κ. Άσμουσεν με τους κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα θα συζητηθεί και το θέμα της ενοποίησης της τραπεζικής εποπτείας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα καθώς μόνο έτσι μπορεί να εφαρμοστεί έστω και αναδρομικά το μέτρο για την απευθείας διάσωση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Τέλος, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ, αναμένεται να γίνει μια συζήτηση για την πορεία του ευρώ και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Ένα μήνα πριν από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, η παραμονή του στην Αθήνα αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς το ζήτημα του ελληνικού χρέους «πρωταγωνιστεί» στο προεκλογικό σκηνικό.

Μάλιστα, έχοντας διατελέσει πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Άνγκελα Μέρκελ και στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρείται ότι λειτουργεί ως «εξισορροπιστής» μεταξύ της ΕΚΤ και του Βερολίνου...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: