12.8.13

Σε ανοικτή γραμμή με τους υπουργούς για να κλείσουν οι εκκρεμότητες...



Από το πρωί, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο γραφείο του και έχει συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπουργούς της κυβέρνησης για τις υποχρεώσεις τους ενόψει της νέας αξιολόγησης από την τρόικα.

Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να είναι όλα έτοιμα στη...
διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο και έχει θέσει σε... ετοιμότητα τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ώστε να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους έως το τέλος Αυγούστου.

Η σχετική εντολή, εμπεριέχει και ενός τύπου... εμπλοκή για τους υπουργούς που δεν μπορούν παρά να απολαύσουν ολιγοήμερες διακοπές, απουσιάζοντας ουσιαστικά από την Αθήνα μόνο αυτή την εβδομάδα, με την ευκαιρία και του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου. Και για αυτήν, όχι όλοι. Μπροστά στην ανάγκη να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ακόμα και για τις λίγες ημέρες που θα απουσιάσει ένας υπουργός, θα πρέπει να βρίσκεται στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός, ή ο υφυπουργός του οικείου υπουργείου, προκειμένου να μην μείνει κανένα ακέφαλο ούτε για λίγες ώρες.

Όπως αποκάλυψε η Realnews την Κυριακή, στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να έχει στα χέρια του τα προαπαιτούμενα πριν ακόμα από το πέρας των χρονοδιαγραμμάτων. «Ό,τι μπορεί να είναι έτοιμο, να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Θέλω να είμαι δυνατός στη διαπραγμάτευση», διεμήνυσε. Και αυτό, διότι, έχοντας υπόψιν του ότι στις 12 Σεπτεμβρίου κιόλας φτάνουν στην Αθήνα τα χαμηλά τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου -παραμονή των γερμανικών εκλογών- η τρόικα, θέλει να είναι έτοιμος.

Εκτιμώντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, είτε η Γερμανία θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα, είτε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση απέναντι στους δανειστές της, ο πρωθυπουργός θέλει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει όλα τα «όπλα» που έχει στην φαρέτρα του, από το πρωτογενές πλεόνασμα που επιδιώκει, έως την επιτυχία του προγράμματος στο οποίο έχει δεσμευτεί.

Στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης, είναι αφενός να πείσει τους δανειστές μας ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα, αφετέρου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ελάφρυνση του χρέους με οποιονδήποτε τρόπο. Και αυτά θα μπορέσει ευκολότερα να τα διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση στον βαθμό που θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα και θα έχει καταφέρει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Κατά τα λοιπά, προτεραιότητες αποτελούν σαφώς η αντιμετώπιση της ανεργίας -κάτι που έθιξε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο πρωθυπουργός και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη εβδομάδα- και η προσέλκυση επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν και αυτές με τη σειρά τους νέες θέσεις εργασίας.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: