25.8.13

«Πόλεμος» για την άρνηση Χριστόφια να καταθέσει στην επιτροπή για την οικονομία...



Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η άρνηση του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να καταθέσει στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία.

Ο ...
νομικός σύμβουλος του Δημήτρη Χριστόφια, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού υποστηρίζει ότι η λειτουργία της ερευνητικής επιτροπής είναι παράνομη, γιατί ο διορισμός της θα έπρεπε να γίνει από τον γενικό Εισαγγελέα και όχι από το υπουργικό Συμβούλιο, από τη στιγμή που υπό διερεύνηση είναι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Δαμιανού εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου δεν γνώριζε, όπως είπε, το νόμο τον οποίο μάλιστα συνέγραψαν.

Απαντώντας, ο κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου είπε πως ο διορισμός της Επιτροπής έγινε σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα και ως εκ τούτου δεν προκύπτει θέμα νομιμότητας.

Είπε επίσης ότι δεν θεωρεί ότι προκύπτει ζήτημα ούτε με το ένα μέλος της Ερευνητικής το οποίο είναι εξ αγχιστείας συγγενής με μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου. Ο υπουργός κάλεσε το ΑΚΕΛ να μελετήσει καλύτερα το νόμο και διερωτήθηκε γιατί το θέμα δεν ετέθη εξ αρχής και τίθεται τώρα. Κάλεσε επίσης τους νομικούς συμβούλους του Δημήτρη Χριστόφια, αντί να προβαίνουν, όπως είπε, σε τέτοιες γνωματεύσεις, να τον συμβουλεύσουν να δώσει απαντήσεις και να υποστηρίξει τη θέση του ενώπιον της Επιτροπής, ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα που βασανίζουν την κοινωνία.

Την Δευτέρα αναμένεται ο Γενικός Εισαγγελέας να αποφασίσει εάν θα ασκήσει ποινική δίωξη στον κ. Χριστόφια για την άρνηση του να καταθέσει στην Ερευνητική Επιτροπή.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: