15.8.13

Παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο...



Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας (οι δυτικές χώρες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στήριξαν το πραξικόπημα) περιορίστηκε αρχικά σε συστάσεις για αποφυγή ακροτητών, καταδίκη της βίας και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο...
Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπανκ Γκι-μουν καταδίκασε τη βία κατά των υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων, λέγοντας ότι «η βία και η υποκίνηση σε αυτήν δεν είναι η απάντηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος», καλώντας όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά.

Εκ μέρους της ΕΕ η επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τις αιγυπτιακές Αρχές σε αυτοσυγκράτηση, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικά ανησυχητικές» τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Aπό τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι ο «κόσμος παρακολουθεί» τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο, χωρίς ωστόσο για μια ακόμα φορά να γίνεται σαφής αναφορά στο ζητούμενο: ότι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Αλλά και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, τόνισε ότι τα «θλιβερά γεγονότα» δεν βοηθούν, ώστε η χώρα να βρει το δρόμο της. «Ο δρόμος της βίας οδηγεί σε μεγαλύτερη αστάθεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Παρίσι για να εκφράσει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την σφαγή είναι το ίδιο ένοχοι με εκείνους που την διέπραξαν. Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να συγκληθεί σύντομα» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Σε άλλο μήκος κύματος τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Είναι λυπηρό που πολιτικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις επιμένουν στην ρητορική της βίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που μετέδωσε αργά το βράδυ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Ανάλογη ήταν η στάση και του Μπαχρέιν: «Τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν στην Αίγυπτο για την αποκατάσταση της τάξης ανταποκρίνονται στο αίτημα των πολιτών να έχει το κράτος το δικαίωμα προστασίας τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: