5.8.13

«Πόλεμος» ανακοινώσεων για το διατροφικό σκάνδαλο στη Ν.Ζηλανδία...

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κέι κατηγόρησε σήμερα τον συνεταιρισμό Fonterra, παγκόσμιο κολοσσό στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ότι καθυστέρησε να εκδώσει προειδοποίηση για τη ...
μόλυνση ορισμένων παρτίδων προϊόντων με βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση.

Από την πλευρά του, ο συνεταιρισμός Fonterra, ο μεγαλύτερος εξαγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως, διευκρίνισε σήμερα ότι τα προϊόντα δύο εταιρειών που χρησιμοποιούν δικές του πρώτες ύλες είναι ασφαλή, διότι οποιαδήποτε βακτήρια περιέχονταν σε αυτές εξουδετερώνονται κατά την επεξεργασία τους και επαναλαμβάνει ότι η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί προτεραιότητά του.

Ο συνεταιρισμός Fonterra ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι τρεις παρτίδες προϊόντος γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παρασκευή βρεφικού γάλακτος και ροφημάτων για αθλητές βρέθηκε, τον Μάιο 2012, να περιέχει το βακτήριο clostridium botulinum, που προκαλεί αλλαντίαση, νόσο που μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή και θάνατο. Ειδικότερα , ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε ότι συμπυκνωμένος ορός γάλακτος εξήχθη στην Κίνα, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και τη Σαουδική Αραβία και χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή βρεφικού γάλακτος και ενεργειακών ροφημάτων.

Ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού Τίο Σπίρινγκς έδωσε σήμερα στο Πεκίνο συνέντευξη Τύπου κατά την οποία δήλωσε ότι ήλθε στην κινεζική πρωτεύουσα για να καθησυχάσει τους καταναλωτές και να ζητήσει συγγνώμη για τη μόλυνση ενώ επεσήμανε ότι η σκόνη γάλακτος που διατίθεται από τις εταιρείες Coca Cola και Wahaha είναι ασφαλής.

Η μετοχή του Fonterra, στον οποίο συμμετέχουν 13.000 νεοζηλανδοί παραγωγοί, υποχώρησε κατά 8,7% σήμερα το πρωί με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Ζηλανδίας, ενώ στο μέσο της συνεδρίασης η υποχώρηση είχε περιορισθεί στο 5,9%.

Ο γαλακτοκομικός τομέας αντιπροσωπεύσει το 25% των εξαγωγών της Νέας Ζηλανδίας. Κύριος προορισμός των νεοζηλανδικών γαλακτοκομικών προϊόντων είναι οι αγορές της...

Δεν υπάρχουν σχόλια: