26.8.13

Άσαντ: Ενδεχόμενο έξωθεν στρατιωτικό χτύπημα θα αποτύχει...

Απέρριψε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του θα αποτύχει.
Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia ο Άσαντ εκτίμησε ότι ...
σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιχειρήσουν στρατιωτικά χτύπημα, τους περιμένει «αποτυχία, όπως σε όλους τους προηγούμενους πολέμους που εξαπέλυσαν, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ και μέχρι σήμερα».
O σύρος πρόεδρος υποστήριξε τέλος πως πίσω από τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων κρύβονται πολιτικά κίνητρα.
Εξάλλου, την ανησυχία της για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία εκφράζει η Μόσχα, με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να ζητεί αυτοσυγκράτηση από τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.
Αναφορικά με τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Κέρι και Λαβρόφ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα τα εξής:
«Ο υπουργός (Λαβρόφ) υπογράμμισε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον περί ετοιμότητας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για επέμβαση στη Συρία έχουν προκαλέσει βαθιά ανησυχία στη Μόσχα».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά, καθώς και με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Σύμφωνα με αμερικανό διπλωμάτη, σε όλους τους συνομιλιτές του είπε ότι διατηρεί «ελάχιστες αμφιβολίες» για τη χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Κέρι δήλωσε ότι «εάν το συριακό καθεστώς ήθελε να αποδείξει στον κόσμο ότι δεν έκανε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση αυτή, θα είχε σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην περιοχή και θα είχε επιτρέψει την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πριν από πέντε ημέρες».
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διατύπωσε τα σχόλια αυτά, τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμένης στρατιωτικής δράσης στη Συρία.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το θέμα.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, Ομπάμα και Ολάντ «συζήτησαν για τις πιθανές απαντήσεις που μπορεί να δώσει η διεθνής κοινότητα».
Συνομιλίες για το ζήτημα είχαν επίσης και ο βρετανός πρωθυπουργός με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Από το γραφείο του Κάμερον ανακοινώθηκε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «μια τέτοια επίθεση απαιτεί μία αυστηρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα».
Πάντως, ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraqh ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο ετοιμάζονται για μια κοινή, περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία «εντός των προσεχών ημερών».
Έρευνα χωρίς άλλη καθυστέρηση ζητεί ο Μπαν Κι Μουν
Την ανάγκη για «πλήρη, απρόσκοπτη και σε βάθος έρευνα» σχετικά με την καταγγελθείσα επίθεση υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση.
Το καθεστώς της Δαμασκού έδωσε μόλις χθες το πράσινο φως για να ξεκινήσει η έρευνα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, με τη Δύση πάντως να υποστηρίζει ότι η άδεια δόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και έτσι πολλά σημαντικά στοιχεία ενδέχεται να έχουν χαθεί.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλη καθυστέρηση», τόνισε γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως είπε, ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Συρία και «δεν μπορούμε να αφήσουμε ατιμώρητο αυτό που φαίνεται ότι είναι ένα σοβαρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
«Η επιτυχία αυτής της αποστολής είναι προς το συμφέρον όλων και θα αποτρέψει ενδεχόμενα σχέδια για χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε ο Μπαν.
Πηγή: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: