5.8.13

Τι πικραίνει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης...

Τα προβλήματα που πρέπει να υπερπηδήσει η ΕΒΖ για να έχει μέλλον
της Άννης Καρολίδου
Με μόνο 58.000 στρέμματα στην καλλιέργεια του τεύτλου και το δεύτερο διαγωνισμό πώλησης να έχει ..σκοντάψει, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει μπροστά της ...
αρκετά προβλήματα να υπερπηδήσει, σε μία περίοδο που η αύξηση της παραγωγής στη διεθνή αγορά και η τάση μείωσης των τιμών, ανοίγει την όρεξη για τους ανταγωνιστές που θέλουν μερίδιο της εσωτερικής αγοράς.

Η ΕΒΖ, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και μιας πιο γενναιόδωρης τιμολογιακής πολιτικής, είχε έγκαιρα λάβει τα μέτρα της για να προσελκύσει φέτος μεγαλύτερο αριθμό στρεμμάτων στην τευτλοκαλλιέργεια, προσπάθεια που κόλλησε στις λάσπες των ασταμάτητων βροχοπτώσεων που έριξαν πίσω την περίοδο της σποράς.

Η ΕΒΖ, που μέσα σε δυόμισι χρόνια, πήγε σε δύο διαγωνισμούς πώλησης του 82,33% της ΑΤΕ, βλέπει και αυτή τη δεύτερη ευκαιρία να εξανεμίζεται. Αφ' ενός η Πειραιώς, που μαζί με την καλή ΑΤΕ πήρε και τα δάνεια της ΕΒΖ, δεν δέχεται τις απαιτήσεις των Γάλλων της Cristal Union για δραστικό κούρεμα και, αφ' ετέρου, ο εκκαθαριστής μάλλον δεν δείχνει ευελιξία ως προς τις απαιτήσεις που τίθενται προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Και πιο συγκεκριμένα, με την Ε.Ε. να ανοίγει την αγορά σε αθρόες εισαγωγές φθηνής ζάχαρης από τρίτες χώρες, ενώ μάλιστα επίκειται η πλήρης απελευθέρωση ( το αργότατο το 2020), δεν φαίνεται δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας των τριών ζαχαρουργείων, κάτι στο οποίο επιμένουν οι εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι από τα πέντε ζαχαρουργεία της ΕΒΖ, έκλεισαν τα δύο (σε Λάρισα και Ξάνθη) όταν μειώθηκε η εθνική ποσόστωση κι' έμειναν τα εργοστάσια σε Πλατύ , Σέρρες και Ορεστιάδα.

Τώρα υποστηρίζεται, ότι είναι ασύμφορη άρα και αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας των τριών εργοστασίων, ακόμη και αν η βιομηχανία πιάσει το στόχο της εθνικής ποσόστωσης, δηλαδή των 158.000 τόνων ζάχαρης.

Η εταιρεία, από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης , 1/8, έχει νέα διοίκηση, τα μέλη της οποίας έχουν τυπικά πάρει το ΟΚ από τον ειδικό εκκαθαριστή της «κακής» ΑΤΕ, Νίκο Μαράντο, ενώ τα νέα μέλη Γεώργιος Μελέτης και Ηλίας Μπέτσης, συμμετέχουν στην ομάδα εκκαθάρισης.

Σε αυτό το νέο σχήμα, μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον μέχρι πρόσφατα διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπρο Χαραλάμπους, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει και τις ευθύνες του προέδρου, σε μία εταιρεία που παραδοσιακά ο εκάστοτε πρόεδρος είχε πολύ ενεργό συμμετοχή στα θέματα διοίκησης.
Η εταιρεία, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει εδώ και τρεις μήνες, έχει τουλάχιστον εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες ζάχαρης για τον εφοδιασμό των πελατών της. Ωστόσο, οι συνθήκες πιέζουν για να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της ΕΒΖ, τουλάχιστον μέχρι να εξαντληθεί ο χρόνος παράτασης του διαγωνισμού (την 1η Νοεμβρίου)...
Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: