27.8.13

Λεονάρντο ντα Σίμο...



"Ως δημοσιογράφος είναι παντογνώστης, κάτι σαν κακέκτυπο του Λεονάρντο ντα Βίντσι"...

Ο Σίμος Κεδίκογλου επιτέλους έδωσε μια ...
χρήσιμη συμβουλή στον Πάνο Σκουρλέτη. Παραίνεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «να πάει να βρει έναν οικονομολόγο από τις συνιστώσες» για να του εξηγήσει τι εστί χρέος. Το δημόσιο χρέος ανέβηκε στα 321 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013 και οι μπουμπούνες του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι πρόσκαιρο και οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι αριθμοί δεν θεωρούνται εύγλωττοι: επιβαρύνθηκε κατά 16 δισ. μέσα στο 2013 και πρόκειται για το υψηλότερο χρέος από τότε που ξέσπασε η κρίση.

Ο Κεδίκογλου όμως τα ξέρει αυτά, ξέρει από οικονομικά κι απ' όλα. Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε δημοσιογράφος και ως δημοσιογράφος είναι παντογνώστης, κάτι σαν κακέκτυπο του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Δεν απευθύνθηκε φυσικά σε συνιστώσα για να ενημερωθεί, προτίμησε να τα μάθει όλα αυτά ψιθυριστά, επιλέγοντας ως μετακλητή σύμβουλο την οικονομολόγο με την οποία θεάθηκε σε παραλίες. Κατανοώντας το βαθύτερο νόημα της συμβουλής «να πάει να βρει οικονομολόγο» προσπαθούμε να βρούμε το βαθύτερο χιούμορ άλλων σχετικών ανακοινώσεων, όπως η εξής περίφημη: «Η πορεία του Δημοσίου Χρέους χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού έχει σταθεροποιηθεί σε απόλυτα μεγέθη».

Αν έχουν μείνει κάποια κενά στην οικονομική παιδεία του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει τη δυνατότητα να κάνει μια συζητησούλα με τους αρμόδιους που συναντά στο Μαξίμου. Θα κάνει καλό τόσο στον ίδιο όσο και στο εξειδικευμένο υψηλό προσωπικό, να θυμηθούν αυτά που έλεγαν προτού αναλάβουν ευθύνες. Θα μεταφέρουμε επακριβώς ένα παράδειγμα που είχε χρησιμοποιηθεί κατ΄ιδίαν στην αρχή της κρίσης.

Ας υποθέσουμε ότι ένας σαραντάχρονος υπάλληλος, ο οποίος δεν έχει ελπίδες μισθολογικής ανέλιξης, έλαβε δάνειο κατοικίας δεκαπλάσιο του ετήσιου εισοδήματος, φορτώθηκε κάρτες, πήρε διακοποδάνεια και γενικώς απήλαυσε όσα έδιναν οι τράπεζες στα χρόνια της πλασματικής ευημερίας. Αν λοιπόν αυτός ο υπάλληλος έχει χρέη μισού εκατομμυρίου χρέη και είναι μισθωτός του χιλιάρικου, μπορεί άραγε να αποπληρώσει κάποτε; Με κάτι τέτοιες προσομοιώσεις προσπαθούσαν να εξηγήσουν την οικονομική κρίση στους αδαείς οι σημερινοί επικεφαλής της διάσωσης. Η απάντηση ήταν εξίσου απλή: τα εισοδήματα του υποθετικού υπαλλήλου δεν θα ικανοποιήσουν ποτέ τις ανάγκες των δανειστών του.

Στο δια ταύτα. Ο Σίμος Κεδίκογλου έχει πολλά αληθινά προβλήματα για να ασχολείται με τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη και του ΣΥΡΙΖΑ. Ας βρει ικανοποιητικές, πειστικές απαντήσεις για την πραγματικότητα και το οικονομικό πρόγραμμα κι ας αφήσει ήσυχο τον εκπρόσωπο Τύπου της αντιπολίτευσης. Εκτός βέβαια κι αν η συμβουλή «να πάει να βρει έναν οικονομολόγο από τις συνιστώσες» βγάζει άλλο νόημα στο πλαίσιο αντροπαρέας...

Λώρη Κέζα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: