3.8.13

Μανιάτης: «Στον ελληνικό λαό τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες»...

Ξεκαθάρισμα του υπουργού Περιβάλλοντος προς τους δανειστές...

Για τα «σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων αναφέρθηκε ο...
υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος υποστήριξε πως πολύ σύντομα η Ελλάδα θα καταστεί «ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη».

Σε δηλώσεις του από τα Χανιά, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο οποίος θα αναβαθμιστεί.

Όπως είπε, «μέσα στον Σεπτέμβριο το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση τρεις συμβάσεις με τους αναδόχους σε Πατραϊκό, Κατάκωλο και Ιωάννινα», ενώ παράλληλα μέσα στον Οκτώβριο θα κατατεθεί νόμος στη Βουλή, ο οποίος θα υιοθετεί την νέα και πιο αυστηρή για την προστασία του περιβάλλοντος οδηγίας της Ε.Ε., σχετικά με τις γεωτρήσεις στη θάλασσα, με τον υπουργό να δηλώνει πως «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουμε οποιοδήποτε ατύχημα από τις έρευνες υδρογονανθράκων».

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης απέρριψε κατηγορηματικά τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς πως τα έσοδα της χώρας από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα πάνε στους δανειστές, τονίζοντας πως με απόφαση της Βουλής, όλα τα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων, «δεν θα πάνε γενικά στον κρατικό προϋπολογισμό, και αυτό που φοβούνται πολλοί, στους δανειστές, αλλά θα δημιουργηθεί ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών, ένας κουμπαράς δηλαδή όπου θα καταλήγουν όλα τα έσοδα. Στόχος θα είναι με αυτά τα χρήματα να γίνεται η χρηματοδότηση και στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και ένα μικρότερο μέρος του θα στηρίζει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές έρευνες και όλα τα ερευνητικά προγράμματα που κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και Έλληνες επιστήμονες σε ζητήματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας», δήλωσε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μανιάτης μίλησε και για τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τις γεωτρήσεις που θα γίνουν, λέγοντας: «Μια γεώτρηση σε μια θαλάσσια περιοχή, στην ευρύτερη χερσαία περιοχή δημιουργεί περίπου 1000 νέες θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα απασχολουμένων».

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτό που εδώ και περίπου 3 χρόνια έχει βάλει ως στόχο η Ελλάδα την στενή συνεργασία στα ζητήματα των υδρογονανθράκων μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ «παίρνει σάρκα και οστά»...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: