26.8.13

Οι “Φίλοι της Κύπρου” ποντάρουν στη νέα γενιά...

by Α. Παπαποστόλου
Στα πλαίσια του προγράμματος “Φίλοι της Κύπρου” ήρθε φέτος στις ΗΠΑ άλλη μια ομάδα παιδιών απ’ την Ελληνο-Κυπριακή και την Τουρκο-Κυπριακή κοινότητα για να γνωριστούν καλύτερα και να ζήσουν μαζί την αμερικανική εμπειρία.
Και αυτός ακριβώς είναι και ο ...
στόχος του προγράμματος, δηλαδή να προωθήσει το διάλογο και την κατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων αρχίζοντας από την νέα γενιά, τους ανθρώπους που θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα του τόπου τους στο μέλλον.

Σε επίσκεψη τους στο στούντιο της ΦτΑ οι έφηβοι απ’ την Κύπρο μίλησαν με ενθουσιασμό, αλλά και ρεαλισμό για την εμπειρία τους, όπως ο 17χρονος Κώστας Πασχαλίδης από τη Λεμεσό.
Αυτός είναι και ο σκοπός αυτού του προγράμματος, να δημιουργήσουμε φιλίες. Εγώ προσωπικά στην Αμερική γνώρισα απίστευτους ανθρώπους που μου έδωσαν πάρα πολύ δύναμη και μου έδωσαν να καταλάβω ότι το να πιστεύεις σε ένα σκοπό και το να πολεμάς γι’ αυτό το σκοπό είναι το ποιο σημαντικό πράγμα και αναπόφευκτα κάποτε θα τα καταφέρεις».

Παρόμοιες και οι εντυπώσεις της 16χρονης Ξένιας απ’ τη Λευκωσία. «Το πρόγραμμα μας διδάσκει ότι μπορούμε να ζούμε μαζί, μπορούμε να είμαστε μαζί, μπορούμε να έχουμε φίλους. Το ότι είναι Τουρκοκύπριος ο άλλος και εγώ είμαι Ελληνοκύπρια δεν παίζει κανένα ρόλο».
Για την συγκάτοικο της, Μουνισέ, που ζει στην κατεχόμενη Λευκωσία, η συναναστροφή με Ελληνοκύπρια συνομήλικη της ήταν αποκαλυπτική.
«Δεν είχα σχέσεις με Ελληνο-Κύπριους πριν το πρόγραμμα. Είχαμε επισκεφτεί με την οικογένεια μου το νότο, αλλά επειδή δεν μιλάμε Ελληνικά και εκείνοι δεν μιλούν Τουρκικά, δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε. Άρχισα να γνωρίζω Ελληνο-Κύπριους όταν έκανα αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα και άρχισα να μαθαίνω αγγλικά. Τότε συνειδητοποίησα πόσο πολύ μοιάζουμε και πόσο η ζωή τους είναι παρόμοια με τη δική μας».

Τα παιδιά απ’ την Κύπρο έρχονται στις ΗΠΑ για 4 εβδομάδες, συμμετέχουν σε σεμινάρια για επίλυση διαφορών και ζουν μαζί με έναν συνομήλικο τους από την άλλη κοινότητα φιλοξενούμενοι από αμερικανικές οικογένειες.

«Ζούμε σε απίστευτες οικογένειες», μας είπε η Ξένια, «πραγματικά ο κόσμος που μας φιλοξενεί εδώ είναι γλυκύτατος. Ανοίγει το σπίτι του χωρίς να μας ξέρει. Δεν ξέρει την οικογένεια μας και ανοίγει το σπίτι του και δέχεται να φιλοξενήσει δύο παιδιά, δύο έφηβους…»

Η ανάπτυξη διαπολιτισμικών φιλικών σχέσεων, αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης σπάζοντας τα ιστορικά στερεότυπα και την δυσπιστία που υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο αποτελεί κύριο στόχο του προγράμματος.

«Κάνουμε ένα βήμα προς την εξεύρεση λύσης», μας είπε ο Νικόλας, «γιατί όσο περισσότεροι άνθρωποι πιστέψουν ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί ειρηνικά, τόσο το καλύτερο. Και αυτό ακριβώς κάνει το πρόγραμμα».

Ο 15χρονος Νικόλας Μιχαήλ από τη Λευκωσία, ήταν ο μικρότερος της παρέας. Πιστεύει πως η γενιά του θα μπορέσει να γεφυρώσει τις διαφορές και ενδεχομένως και να λύσει το πρόβλημα στη Κύπρο.

«Η γενιά μου είναι πιο φιλελεύθερη. Είναι πιο ανοιχτή στο να γνωρίζει νέους ανθρώπους, σε σύγκριση με την γενιά των παππούδων ή των γονιών μας που κρατούσαν κακίες στην άλλη πλευρά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να ξαναγίνουμε φίλοι»

Αλλά η Κατερίνα από την Πάφο δεν συμφωνεί. «Δεν πιστεύω πως η δικιά μου γενιά μπορεί να το κάνει. Μπορεί να βοηθήσει, να αρχίσει κάτι, αλλά για ν’ αλλάξει πιστεύω πως πρέπει να φύγει η προηγούμενη γενιά, να έρθουνε καινούργιοι άνθρωποι, καινούργιες ιδέες και τότε θα γίνει κάτι».

Όμως ο Τουρκοκύπριος Βολκάν που πηγαίνει σε Ελληνο-Κυπριακό γυμνάσιο στη Λευκωσία, βλέπει λίγο φως στο τέλος του τούνελ.

«Πιστεύω ότι η Τουρκοκυπριακή και η Ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι αρμονικές κοινωνίες. Δυστυχώς τις έσπρωξαν σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις και έζησαν διαφορετικές εμπειρίες. Θα χρειαστεί χρόνος για να εγκαταλείψουν τις επώδυνες εμπειρίες τους και να αρχίσουν μια νέα διαδικασία προσέγγισης».

Πάντως επιστρέφοντας στην Κύπρο οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δηλώνουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν την επαφή και τις φιλίες που ανέπτυξαν με τους Τουρκοκύπριους συνομήλικους τους που γνώρισαν στις ΗΠΑ.
(Πηγή: VOA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: