28.8.13

Σύμμαχοι της Μέρκελ και νεοναζί με ίδιο προεκλογικό σποτ...




Το ένα κόμμα είναι φιλικά προσκείμενο στους επιχειρηματίες και αποτελεί τον ελάσσονα εταίρο στην κυβέρνηση συνεργασίας της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ. Το άλλο κόμμα έχει χαρακτηριστεί από την γερμανική υπηρεσία πληροφοριών ως ρατσιστικό, αντισημιτικό και ρεβιοζιονιστικό. Όταν και τα δυο κόμματα προβάλλουν...
διαφημιστικά σποτ αποτελούμενα κυριολεκτικά από τις ίδιες εικόνες, είναι επόμενο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αυτό ακριβώς συνέβη πριν από λίγες ημέρες με το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD).


Ο πονοκέφαλος για το δημοφιλές FDP ξεκίνησε όταν ο Μάρκους Μπρέντελ, ο συνιδιοκτήτης μιας διαφημιστικής με έδρα την Στουτγκάρδη, παρατήρησε τις ομοιότητες το βράδυ της Δευτέρας. Κάνοντας ζάπινγκ, έπεσε πάνω στο διαφημιστικό βίντεο του FDP που παρουσίαζε τον υποψήφιο για την καγκελαρία, Ράινερ Μπρούντερλε. Αμέσως αναγκάστηκε να σταματήσει. Μια σκηνή στο βίντεο των 90 δευτερολέπτων έμοιαζε οικεία. Έδειχνε μια τετραμελή οικογένεια – πατέρας, μητέρα, γιος, κόρη – η οποία χαιρόταν την βόλτα με τα ποδήλατά της σε έναν ηλιόλουστο δρόμο φορώντας κράνη. Με ένα email προς τους συνεργάτες του, έστειλε το link για την διαφήμιση του NPD ζητώντας τους να το παρακολουθήσουν γνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το επόμενο πρωί.

Αυτό που δεν είχαν παρατήρησαν οι δημιουργοί της διαφήμισης του FDP ήταν ότι τα ίδια πλάνα αρχείου είχε χρησιμοποιήσει και το NPD για το προεκλογικό του σποτ, εν όψει των γενικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

Ο Μπρέντελ εργάζεται στον χώρο της διαφήμισης και ξέρει πως λειτουργούν οι διαφημίσεις των κομμάτων. Μαζί με τους συνεργάτες του αναζήτησαν στο Google την ίδια φωτογραφία με την οικογένεια και τα ποδήλατα ανακαλύπτοντας ότι έχει χρησιμοποιηθεί και σε αρκετές άλλες διαφημιστικές καμπάνιες. Ακόμη και μια φινλανδική εταιρία τροφίμων είχε χρησιμοποιήσει τα ίδια πλάνα.

Αν και το βίντεο της εταιρίας τροφίμων κατέβηκε από διαδίκτυο, η διαφημιστική του Μπρέντελ ανέβασε στο Facebook μια φωτογραφία που δείχνει στιγμιότυπα από τα τρία σποτ. Μέχρι την Τρίτη η φωτογραφία είχε κοινοποιηθεί περισσότερες από 2000 φορές, προκαλώντας περιπαικτικά σχόλια για την προεκλογική εκστρατεία του FDP στο twitter.


Αργά την Τρίτη το απόγευμα, το κόμμα της συγκυβέρνησης απάντησε πως η διαφημιστική που έφτιαξε το σποτ του, η Reinsclassen, είχε αγοράσει πλάνα αρχείου για να το μοντάρει – κάτι που δεν αποτελεί καινούρια πρακτική για τις διαφημίσεις των γερμανικών πολιτικών κομμάτων, σχολιάζει το Spiegel. «Είτε είναι διαφήμιση για γιαούρτια είτε για σάλτσα για μακαρόνια, μια χαρούμενη οικογένεια πάντα είναι δημοφιλές μοτίβο για την προώθηση προϊόντων», συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό.

Από το Γραφείο Τύπου του κόμματος δήλωσαν, δε, ότι δεν είχαν καμία γνώση του ότι τα ίδια πλάνα αρχείου είχαν χρησιμοποιηθεί και από το ακροδεξιό NPD. «Αυτή την στιγμή αφαιρούμε τις επίμαχες σκηνές και τις αντικαθιστούμε με άλλες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Σε κάθε περίπτωση, το να έχει μπει σε σύγκριση το προεκλογικό τους σποτ με εκείνο ενός κόμματος που πολλοί στο Βερολίνο θα ήθελαν να δουν παράνομο για τις ξενοφοβικές του αντιλήψεις, σίγουρα αποτελεί ντροπή για το FDP», κλείνει το Spiegel.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: