26.8.13

«Εξετάζονται όλες οι επιλογές»...




Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι ακόμη ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία ως απάντηση στην επίθεση με...
χημικά όπλα, ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές και ότι ωστόσο η ανάληψη στρατιωτικής δράσης που δεν θα τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι δύσκολη.

"Θα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα", δήλωσε ο Φαμπιούς στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. "Το διεθνές δίκαιο ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν χώρες (στο Συμβούλιο) που μπλοκάρουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Η Κίνα και η Ρωσία μπλοκάρουν και πιθανώς θα την μπλοκάρουν ξανά, συνεπώς θα είναι ένα πρόβλημα".

"Σε ορισμένες συνθήκες μπορούμε να το παρακάμψουμε, αλλά το διεθνές δίκαιο υπάρχει", τόνισε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Ο Φαμπιούς δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. "Δεν έχει ληφθεί απόφαση. Πρέπει να υπάρξει ανάλογη αντίδραση και αυτό θα αποφασιστεί εντός των προσεχών ημερών". "Εξετάζονται όλες οι επιλογές. Η μόνη που δεν είναι στο τραπέζι είναι η εκδοχή να μην κάνουμε τίποτε".

Σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα ρωσική εφημερίδα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους οι δυνάμεις του έκαναν χρήση χημικών όπλων, ενώ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα καταλήξει σε αποτυχία.

Ο Φαμπιούς δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι δυνάμεις του Ασαντ βρίσκονται πίσω από την επίθεση. "Υπήρξε επίθεση με χημικά. Γι αυτήν ευθύνεται το καθεστώς Ασαντ και συνεπώς πρέπει να υπάρξει απάντηση".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: