18.8.13

Απόπειρα να τεθούν εκτός νόμου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι...



Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στην Αίγυπτο...
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στην Αίγυπτο για να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την αιματοχυσία των τελευταίων ημερών και την πρόταση του μεταβατικού πρωθυπουργόυ να...
κηρυχθεί παράνομη η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ξεκίνησε έρευνα σε βάρος 250 μελών της ενώ τουλάχιστον 1.000 συνελήφθησαν.

 Μετά την εκκένωση του τεμένους Αλ Φατχ (φωτ:AFP) Σύμφωνα με εικόνες που μετέδιδε η τηλεόραση το βράδυ του Σαββάτου, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Αλεξάνδρειας αλλά και νοτίως του Καίρου, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, που έχει επιβληθεί.

Νωρίτερα, είχε ενταθεί ακόμη περισσότερο η αντιπαράθεση καθώς δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν τέμενος στο Κάιρο, στο οποίο είχαν οχυρωθεί μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Η επιχείρηση στο τέμενος Αλ Φατχ διήρκησε σχεδόν όλη την ημέρα, με ανταλλαγή πυρών μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. Αρχικά περικυκλώθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας και η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα στο χώρο της προσευχής νωρίς το πρωί, γεμίζοντας το χώρο με λευκό καπνό και κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα για όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό του ναού. Λίγη ώρα αργότερα, ακούγονταν πυροβολισμοί κι από τις δύο πλευρές.

Εισαγγελείς στην Αίγυπτο άρχισαν έρευνα σε βάρος 250 υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για φόνο, απόπειρα φόνου και τρομοκρατία, έγιναν περισσότερες από 1.000 συλλήψεις μελών και συμπαθούντων της Αδελφότητας ενώ δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν νεκροί στις συγκρούσεις του Σαββάτου, τέταρτη ημέρα βίας στην Αίγυπτο, ενώ η χώρα ήδη θρηνεί περισσότερους από 800 νεκρούς.


Εισήγηση να τεθούν εκτός νόμου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, ο πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι πρότεινε να τεθεί εκτός νόμου η Αδελφότητα λέγοντας: "Δεν αντιμετωπίζουμε πολιτικές διαιρέσεις, αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο που διεξάγουν οι εξτρεμιστές που καθημερινά εξελίσσεται σε τρομοκρατία". Εάν η πρόταση εφαρμοστεί, αυτό θα υποχρεώσει την Αδελφότητα να ακολουθήσει πρακτικές παρανομίας ενώ θα σημάνει και την έναρξη ενός κύματος μαζικών συλλήψεων μελών της.

Ο Μπεμπλάουι δήλωσε ότι η Παρασκευή "ήταν μια πολύ άσχημη μέρα. Έγιναν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, σε υπουργεία. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Δεν θα υπάρξει καμιά συμφιλίωση με εκείνους τα χέρια των οποίων έχουν βαφτεί με αίμα και με εκείνους οι οποίοι έστρεψαν όπλα εναντίον του κράτους και των θεσμών του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι ο γιος του Μοχάμεντ Μπαντίε, ενός από τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Έχασε τη ζωή του κοντά στο τέμενος αλ Φατχ, που μετατράπηκε σε πρόχειρο νεκροτομείο και καταφύγιο των υποστηρικτών του Μόρσι που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την αιματοχυσία.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επίσης συνελήφθη ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, αδελφός του ηγέτη της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Ποιοι είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Με ρίζες από το 1928, το κίνημα εκπροσωπείται από το πολιτικό Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, που ιδρύθηκε το 2011, μετά τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος του τότε ηγέτη της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Η Αδελφότητα είχε επίσημα διαλυθεί από το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου το 1954. Ενεγράφη ως μη κυβερνητική οργάνωση τον Μάρτιο.

Η Αδελφότητα κέρδισε και τις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν την πτώση του Μουμπάρακ. Ο Μόρσι κυβέρνησε για ένα χρόνο πριν υπονομευθεί από γιγαντιαίες κινητοποιήσεις στις οποίες κάλεσαν επικριτές του. Ο επικεφαλής του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανέτρεψε τον Μόρσι την 3η Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι προέβη στην κίνηση αυτή για να αποτρέψει τον κίνδυνο η χώρα να οδηγηθεί σε εμφύλια σύρραξη.

Ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Γκέχαντ Ελ Χάνταντ δήλωσε το Σάββατο ότι η αστυνομία συλλαμβάνει γιους και κόρες ηγετικών στελεχών της οργάνωσης για να αποκτήσει πλεονέκτημα.


Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες καταδίκασε κατηγορηματικά την κλιμάκωση της βίας στην Αίγυπτο και έκανε λόγο περί "γενοκτονίας" αναφερόμενος στην καταστολή από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας των διαδηλώσεων.

Στο ίδιο κλίμα, η Κούβα καταδίκασε τις ενέργειες βίας οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο αθώων πολιτών στην Αίγυπτο και κάλεσε να αναζητηθεί μία λύση χωρίς καμιά ξένη ανάμειξη στην κρίση η οποία έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και το Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Μόρσι, καταδικάζοντας τις σφαγές του στρατιωτικού καθεστώτος.


(Πηγή:BBC, AΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: