23.8.13

Ντάισελμπλουμ: Αναπόφευκτο ένα νέο πρόγραμμα στήριξης...

Τόσο η σημερινή ηγεσία της Γερμανίας όσο και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν και χθες την αναγκαιότητα για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα το 2014, ωστόσο απέρριψαν το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος».

Ειδικότερα, ο...
Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ολλανδία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι αναπόφευκτο το νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, την οποία η Ευρώπη θα χρειαστεί να βοηθήσει για ακόμη μία φορά με ένα νέο οικονομικό πακέτο στο τέλος του 2014, όταν δηλαδή το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο κ. Ντάισελμπλουμ, στην επίσκεψή του στην Αθήνα πριν από λίγο καιρό, ημερομηνία-σταθμός για το μέλλον του νέου πακέτου διάσωσης είναι ο Απρίλιος του 2014. Τότε θα υπάρχει η πρώτη πιστοποίηση από τη Eurostat για το εάν υπήρξε, έστω και οριακό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

Στα μέσα του 2014 προσδιορίζει την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε νέα συνέντευξη που έδωσε χθες, ωστόσο, για μία ακόμη φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο «κουρέματος», καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, καθώς το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014, «θα πρέπει να εξετάσουμε στα μέσα του 2014 εάν και τι θα χρειαστεί». Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει το μέγεθος ή τη μορφή της μελλοντικής βοήθειας, καθώς θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Ο κ. Σόιμπλε, παρ' όλα αυτά, επέμεινε ότι η πρόοδος της Ελλάδας είναι σύμφωνη με τους στόχους του προγράμματος.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα ακόμα υψηλά επίπεδα χρέους δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο και στην πραγματικότητα η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα απ' ό,τι πολλοί περίμεναν».

Τέλος, αρνήθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση καθυστερεί τις δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης μέχρι να περάσουν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζοντας: «Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχουν μυστικά σχέδια για την περίοδο μετά τις εκλογές, ούτε αναβάλλονται αποφάσεις λόγω των γερμανικών εκλογών».

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ κράτησε σαφείς αποστάσεις από τους άλλους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους (Ρεν, Ντάισελμπλουμ), υποστηρίζοντας πως «δεν βρίσκεται υπό συζήτηση» ενδεχόμενο χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πάντως, η θέση της ΕΕ, με την οποία αναμένεται να προσέλθει στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου με το ΔΝΤ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2014 - 2016, παγιώνεται: Η Ελλάδα έχει μεν ανάγκη ενός τρίτου πακέτου στήριξης, αλλά το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν συζητείται...
http://www.tokarfi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: