18.8.13

«Κόκκινος συναγερμός» για πυρκαγιές...


Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι αρχές καθώς ισχυροί άνεμοι θα πνέουν και σήμερα στη χώρα αυξάνοντας το επίπεδο κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών.  Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για...
πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.



Ψηλά στη λίστα είναι η περιφέρεια της Αττικής και για αυτό το λόγο ισχύει η απαγόρευση διέλευσης πεζών και αυτοκινήτων στα δάση του νομού.

Οι υπόλοιπες περιοχές υψηλού κινδύνου είναι:

• Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (νότια)

• Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων

• Χίο

• Σάμο

• Ικαρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή, στους πολίτες περιοχών που βρίσκονται σε κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (με βάση την ημερήσια πρόβλεψη), στους κατοίκους αστικών κέντρων των οποίων οι οικίες βρίσκονται κοντά σε περιαστικά δάση, καθώς και στους πολίτες που παραμένουν σε παραθεριστικές κατοικίες, που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε πολλές περιοχές της χώρας σε πολύ υψηλά επίπεδα (κατηγορία κινδύνου 4).

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Μέτωπα σε Κεφαλονιά

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις μια το μεσημέρι του Σαββάτου στη θέση «Κουρουπάτα» Παλικής. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα inkefalonia.gr, λόγο των δυνατών ανέμων που έπνεαν πήρε γρήγορα διαστάσεις και απείλησε κατοικίες, αγροικίες αλλά και και την Ιερά Μονή Κορωνάτου. Το μοναστήρι σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από επίγειες και εναέριες δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο. Κληρικοί και πολίτες ριχτήκαν στη μάχη με τις φλόγες για να σώσουν το μοναστήρι από τις πύρινες γλώσσες που το είχαν ζώσει, αλλά και τις καλογριές που ήταν μέσα. Οι μοναχές είναι καλά στην υγεία τους.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες στη Θάσο

Δεν σταμάτησαν από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τη δύση του ήλιου χθες οι ρίψεις νερού από τα καναντέρ, τα πετσετέλ, τα σινούκ, ακόμη και το ελικόπτερο τύπου έρικσον στην φωτιά της Θάσου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thesstoday.gr, μετά την εφιαλτική νύχτα της Παρασκευής, με τις φλόγες να αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση και να φτάνουν σε μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές, τώρα όλα δείχνουν πως η κατάσταση βαίνει προς ελεγχόμενη, τόσο στο χωριό Καλλιράχη, όσο και στο χωριό Μαριές.

Εντούτοις, οι συντονιστές της επιχείρησης ανησυχούν για την έκβαση της κατάστασης τη νύχτα, αφού το μικροκλίμα της περιοχής μπορεί να επιφυλάσσει ανατροπές.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: