19.8.13

Την Τετάρτη «κληρώνει» για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ...

Κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, και ΕΛΒΟ που απασχολούν συνολικά 2.250 εργαζόμενους προγραμματίζεται την Τετάρτη στο υπ. Οικονομικών, όπου και θα παρουσιαστεί το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσής τους, με την ....
τρόικα να πιέζει για οριστικό λουκέτο.
Δέκα ημέρες απομένουν ως τις 30 Αυγούστου οπότε και η κυβέρνηση πρέπει σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο να ανακοινώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης για τις τρεις επιχειρήσεις, και με βάση τα όσα είχαν τεθεί στο τραπέζι τον Ιούλιο το βασικό σενάριο προβλέπει «εκκαθάριση εν λειτουργία», δηλαδή περικοπές προσωπικού, και πωλήσεις μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων.
Στη συνάντηση της Τετάρτης θα παρουσιαστούν τα σενάρια εξυγίανσης για τις τρεις εταιρείες και θα συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, το ΤΑΙΠΕΔ, οι διοικήσεις των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, και οι νομικοί σύμβουλοι που έχουν αναλάβει τις συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις.
Οτιδήποτε λιγότερο από την «εκκαθάριση εν λειτουργία» δεν συζητείται, παρʼ ότι η κυβέρνηση για να μην προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων κρατά κλειστά τα χαρτιά της.
Αν και μέχρι πρότινος η κυβέρνηση δεν είχε λάβει οριστικές αποφάσεις, το βασικό σενάριο για τη ΛΑΡΚΟ ήταν να μη μειωθεί το προσωπικό των 1.000 και πλέον εργαζομένων, αλλά να κουρευτούν οι μισθοί, καθώς και να πέσει γενναίο τσεκούρι στις δαπάνες. Επίσης, ίσως επιχειρηθεί να μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (π.χ. εργοστάσιο Λάρυμνας, Μεταλλεία Αγ. Ιωάννη Βοιωτίας), προκειμένου να πωληθούν.
Στην περίπτωση των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ εξετάζονται πιο δραστικές λύσεις, δηλαδή ακόμη και απολύσεις προσωπικού, μαζί φυσικά με την πώληση ακινήτων.

Μπαίνει μέσα 4.000-5.000 δολάρια τον τόνο

Θυμίζουμε ότι η ΛΑΡΚΟ μπαίνει μέσα 4.000 - 5.000 δολάρια για κάθε τόνο σιδηρονικελίου που πουλάει. Δεν είναι τυχαίο πως στα τέλη του 2012 παρουσίασε συσσωρευμένες ζημιές 170 εκατ. ευρώ, οι οποίες σήμερα έχουν ξεπεραστεί. Η βιομηχανία που απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό, βαρύνεται με υποχρεώσεις 300 εκατ. ευρώ, αντιμετωπίζει φορολογικές επιβαρύνσεις 190 εκατ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν έχει κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων άνω των 160 εκατ. ευρώ. Ήδη από το 2012 κυκλοφορεί το σενάριο να σπάσει σε «κακή» εταιρεία, η οποία και θα εκκαθαριστεί, και σε «καλή» όπου θα εισφερθούν το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία Αγ. Ιωάννη στη Βοιωτία για να πουληθούν χωριστά.

ΕΛΒΟ, ΕΑΣ

Στην περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, η οποία απασχολεί σήμερα 350 εργαζομένους, το 2012 έκλεισε με ζημιές 19,2 εκατ. ευρώ, μείωση του κύκλου εργασιών κατά 91% (σ.σ.: πραγματοποίησε μόλις 5 εκατ. ευρώ τζίρο) και ίδια κεφάλαια 6,9 εκατ. ευρώ. Βαρύνεται από υποχρεώσεις 62,6 εκατ. ευρώ ενώ το Δημόσιο έχει καλύψει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 81 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.


Όσο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα των 850 εργαζομένων (προήλθαν από τη συγχώνευση των εταιρειών Ελληνική Βιομηχανία Οπλων και ΠΥΡΚΑΛ) είχαν το 2011 αρνητικά ίδια κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις πάνω από 1,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο έχει καταβάλει μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας περίπου 87 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2013, ενώ έχει υποστεί καταπτώσεις εγγυήσεων 332 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: