25.8.13

Στα ύψη το χρέος, στα κάγκελα η αντιπολίτευση...


Πολιτικό αναβρασμό προκαλεί η πληροφορία ότι το χρέος του ελληνικού δημοσίου ανήλθε στα 321 δις, δηλαδή στο 180% του ΑΕΠ, το πρώτο 6μηνο του 2013. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο από αυτό του 2009, οπότε και ξέσπασε η κρίση.
Αντιδράσεις από...
την αντιπολίτευση. Αμηχανία από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Βήμα, το χρέος αυξήθηκε κατά 16 δις ευρώ εντός του 2013, υψηλότερο κατά 18 δις ευρώ από τον Ιούνιο του 2012 (οπότε και ήταν 303 δις ευρώ), γεγονός το οποίο φέρεται να προκαλεί προβληματισμό στους κόλπους της κυβέρνησης, εν μέσω διχασμού εμπειρογνωμόνων γύρω από την προοπτική ενός νέου «κουρέματος».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επιλέγει την τακτική της στρουθοκαμήλου και περιμένει άφωνος τις εντολές των δανειστών. «Οι δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων για την ανάγκη ενός νέου μνημονίου έρχονται να διαλύσουν και τις τελευταίες ελπίδες της κυβέρνησης Σαμαρά για ένα θαύμα μετά τις γερμανικές εκλογές», σχολιάζει η Κουμουνδούρου.

Το χρέος καλπάζει και η κυβέρνηση δίνει εξετάσεις υπακοής στην τρόικα, προωθώντας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

«Απαιτείται η διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει την περικοπή μέρους του χρέους και την ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής του, την ενίσχυση με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων, την ουσιαστική αλλαγή του μνημονίου», συμπεραίνει με ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ.

«Παρά τον τσακωμό μεταξύ ΔΝΤ και χωρών της ΕΕ, τμημάτων του κεφαλαίου, γύρω από το μίγμα διαχείρισης της κρίσης και του χρέους, με βάση τα επιμέρους συμφέροντά τους, όλοι μαζί ζητάνε την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων», σύμφωνα με το ΚΚΕ.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: