3.8.13

Ο Χασάν Ρουχανί νέος πρόεδρος του Ιράν...

Την προεδρία του Ιράν ανέλαβε το απόγευμα του Σαββάτου ο μετριοπαθής κληρικός Χασάν Ρουχανί, αντικαθιστώντας τον συντηρητικό Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Η εκλογή του κ. Ρουχανί στον προεδρικό θώκο επικυρώθηκε επισήμως από τον...

Ανώτατο Ηγέτη του περσικού κράτους, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην Τεχεράνη.

Παρά ταύτα, μολονότι η τελετή συνιστά την αλλαγή της προεδρικής σκυτάλης, η δημόσια ορκωμοσία του κ. Ρουχανί θα τελεσθεί την Κυριακή.

Σημειώνεται επίσης πως η τελική απόφαση για οποιοδήποτε ζήτημα στο Ιράν ανήκει στον Ανώτατο Ηγέτη Χαμενέι, όχι στον εκάστοτε πρόεδρο.

Ο κ. Ρουχανί έχει υποσχεθεί πως θα επιδιώξει την αναθέρμανση των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση, υιοθετώντας μετριοπαθή στάση σε κομβικά ζητήματα, περιλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της περσικής χώρας.

Η Δύση και το Ισραήλ υποπτεύονται πως το πρόγραμμα του Ιράν αποσκοπεί στην παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, όπλα που θα συνιστούσαν υπαρξιακή απειλή για το εβραϊκό κράτος, δεδομένου ότι από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 η Τεχεράνη αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Η εκλογή του μετριοπαθούς Ρουχανί, πρώην ανώτατου διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γέννησε ελπίδες για επαναπροσέγγιση μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας στη Δύση.

Ωστόσο, το σχόλιο του κ. Ρουχανί την Παρασκευή πως η κατοχή παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ είναι μία «παλιά πληγή στο σώμα του ισλαμικού κόσμου», δήλωση που έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για την ετήσια Ημέρα της Ιερουσαλήμ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τελ Αβίβ.

Υπενθυμίζεται πως κατά το παρελθόν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει χαρακτηρίσει τον κ. Ρουχανί ως «λύκο μεταμφιεσμένο σε πρόβατο»

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/239241/o-hasan-rouhani-neos-proedros-tou-iran/#ixzz2auvyXuAW
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: