9.8.13

Ομπάμα: Όχι μόνο λιτότητα...

Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Θέλουμε να ...
βοηθήσουμε όσο μπορούμε», είπε ο αμερικανός πρόεδρος ενώ τόνισε πως μόνο η λιτότητα δεν είναι λύση αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.
«Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», ανέφερε ο Ομπάμα.
Ο ίδιος αναγνώρισε πως η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις παρόλα αυτά εκτίμησε πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει.
Όπως είπε, οι δύο αρχηγοί συζήτησαν επίσης για το ευρύτερο περιβάλλον στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σημειώνοντας πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου.
Συνεχίζοντας μίλησε για βαθιά φιλία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε ειδική αναφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. «Είμαστε υπερήφανοι για τη φιλία με τον ελληνικό λαό», δήλωσε.
Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης πως οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας παρέχοντας βοήθεια ενώ χαρακτήρισε ισχυρή τη σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Αντ. Σαμαράς: Κάτι περισσότερο από σύμμαχοι Ελλάδα - ΗΠΑ
EPA/JIM LO SCALZO
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε πως οι δύο χώρες είναι κάτι περισσότερο από σύμμαχοι γιατί υποστηρίζουν τις ίδιες αξίες.
Οι θυσίες του ελληνικού λαού, συνέχισε ο έλληνας πρωθυπουργός, είναι τεράστιες αλλά δεν θα πάνε χαμένες ενώ παρατήρησε πως εάν πετύχει η Ελλάδα η επιτυχία θα είναι και ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αναπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους ανθρώπους.
Για το Κυπριακό, είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό ενώ αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «βρήκαμε τεράστια αποθέματα» στην ευρύτερη περιοχή. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.
Τέλος, δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα θα προσπαθήσει να κάνει όσα περισσότερα μπορεί στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
«Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα»
Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, αναφερόμενες στο κλίμα των συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, έκαναν λόγο για πολύ θερμή ατμόσφαιρα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομίας και αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα υπολείπονται στο πρόγραμμα διάσωσης, είπε ότι γνωρίζει τι έχει περάσει η κυβέρνηση συνεργασίας και της ευχήθηκε να προχωρήσει το έργο της.
Παράλληλα, ο έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε στον ηγέτη των ΗΠΑ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και τι μένει να γίνει στο εξής, ενώ αναφέρθηκε στους περιορισμούς που δημιουργούνται από προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε ωστόσο τον Μπάρακ Ομπάμα ότι παρόλα αυτά, εμείς προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μάλιστα έκανε λόγο για υπερπροσπάθεια σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης.
Επιπλέον ο κ. Σαμαράς, κατά τις ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, συμφώνησε με την άποψη του κ. Ομπάμα ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρχεται από τα κατώτερα στρώματα.
Σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ο έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ, τρόικας και ΕΕ γιατί από κάτι τέτοιο χαμένη θα είναι τελικά η Ελλάδα.
Παράλληλα εξήγησε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
EPA/JIM LO SCALZO
Επίσης ανέφερε στον κ. Ομπάμα ότι είμαστε σε μια δύσκολη περιοχή στην οποία όμως σήμερα η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας.
Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά θέματα έγινε αναφορά στη συνέργεια με την Κύπρο και το Ισραήλ και μάλιστα μπήκαν και σε νούμερα σχετικά με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.
Συγκεκριμένα υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα.
Συζήτηση έγινε και για το ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων, για το θέμα της ΑΟΖ με την επισήμανση ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο και για τον αγωγό TAP.
Για το σύνολο των εθνικών θεμάτων αλλά και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός συζήτησε και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Για το Κυπριακό, στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο κ. Κέρι αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Αναστασιάδη και ο έλληνας πρωθυπουργός την πρόβαλλε ως παράθυρο ευκαιρίας.
Σχετικά με τις Ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Κέρι αν διεξαχθούν εκτός Αμερικής, αυτό να γίνει στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα έγινε και μια σύντομη κουβέντα για το Σκοπιανό αλλά και για την εκλογή Ράμα στην Αλβανία.
REUTERS/JASON REED
Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με αφορμή και την ελληνική προεδρία στην ΕΕ ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι σε τακτική επικοινωνία με τον Μπάρακ Ομπάμα ενώ στην πορεία του χρόνου θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα είτε ο αμερικανός πρόεδρος είτε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στον Λευκό Οίκο και η οποία διήρκησε μία ώρα, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSC) Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολαϊν Ατκινσον (ως πρώην επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΝΤ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό Μνημόνιο) και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ (ειδική βοηθός του προέδρου και ανώτερη διευθύντρια για την Ευρώπη στο Λευκό Οίκο) και Μάικλ Σέσαμς (διευθυντής του Γραφείου Ε.Ε. και νότιας Ευρώπης του NSC).
Επίσης παρόντες ήταν ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αλληλεγγύη Κέρι στον ελληνικό λαό
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στη συνάντησή που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που καταβάλλει. Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκαν σημαντικά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Η συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας περίπου, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και όπως την χαρακτήρισε, σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, ήταν παραγωγική και επαναβεβαίωσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Όπως ανέφερε η ίδια, μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο αμερικανός υπουργός αναγνώρισε τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί η Ελλάδα, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη. Σημείωσε μάλιστα την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό ο οποίος πραγματοποιεί αυτές τις σημαντικές αλλαγές.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συζήτησε τρόπους προώθησης της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία (για τις ΗΠΑ) να έχει έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
ΚΚΕ: Ο Πρωθυπουργός προσελκύει επενδυτές διαφημίζοντας σκληρά μέτρα
Ο Πρωθυπουργός προσελκύει επενδυτές διαφημίζοντας σκληρά μέτρα, υποστηρίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ.
«Η στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα αντιλαϊκά μέτρα, που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι, ανεξάρτητα από το μοντέλο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που εφαρμόζει κάθε χώρα και τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών - κυρίως της Γερμανίας - για το μίγμα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη, όλοι απαιτούν τη συνέχιση των σκληρών μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού και των άλλων λαών», αναφέρει και συνεχίζει:
«Αυτά τα σκληρά μέτρα διαφημίζει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ για να προσελκύσει επενδυτές, μαζί με την παράδοση του ενεργειακού πλούτου της χώρας σε επιχειρηματικούς ομίλους».
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνά για νέες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος του, καθώς επιβεβαιώνεται ότι στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ κυριαρχεί η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς στην περιοχή και η πιο ενεργητική συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις σε βάρος άλλων χωρών...
Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: