3.8.13

«Βραχιολάκι» σε τρεις κατηγορίες κρατουμένων...



Το τοπίο των φυλακών, του εγκλεισμού των κρατουμένων, κυρίως των προφυλακισμένων, μεταβάλλεται ουσιαστικά με την ψήφιση την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή, όπου αναμένεται να... κατατεθεί, του νομοσχεδίου που προωθεί το...
υπουργείο Δικαιοσύνης για εφαρμογή και στη χώρα μας του συστήματος γεω-εντοπισμού των υποδίκων και καταδίκων, γνωστό και ως «βραχιολάκι».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή του συστήματος σε όλες τις ελληνικές φυλακές για τρεις κατηγορίες κρατουμένων, τους προφυλακισμένους, εκείνους που κάνουν χρήση του θεσμού των αδειών και αυτούς που απολύονται από τις φυλακές με όρους, όταν έχουν εκτίσει μέρος της ποινής που τους έχει επιβληθεί.

Το σύστημα του γεωεντοπισμού, που ισχύει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να αποσυμφορήσει σημαντικά τις φυλακές καθώς υπολογίζεται, όπως δηλώνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικ. Κανελλόπουλος, «να υποβάλλουν αιτήσεις για χρήση του συστήματος περί τους 2.500 κρατουμένους».

Ποιοι αποκλείονται

Οπως προβλέπεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, δεν θα μπορούν να αποφυλακιστούν με το «βραχιολάκι» -ρητά εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου κρατούμενοι, υπόδικοι και κατάδικοι, για σεξουαλικά εγκλήματα, βιασμούς, ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα, εγκλήματα που διώκονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο ή τη νομοθεσία για το οργανωμένο έγκλημα.

Ωστόσο, δεν εξαιρούνται όσοι βρίσκονται στις φυλακές, διωκόμενοι ως καταχραστές του Δημοσίου για οικονομικά εγκλήματα, τις γνωστές υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και οικονομικών σκανδάλων.

Βασική είναι η διάταξη του νομοσχεδίου, που επιβάλλει για να αποφυλακιστεί κρατούμενος με «βραχιολάκι» την κρίση της αρμόδιας δικαστικής αρχής, η οποία και θα αποφασίζει αν πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο.

Οι δικαστικές αρχές που ορίζονται ως αρμόδιες για την εφαρμογή του μέτρου, είναι ο ανακριτής και ο εισαγγελέας στις περιπτώσεις των προφυλακίσεων, που θα αποφασίζουν αν πρέπει ο κρατούμενος να μείνει εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους και με το «βραχιολάκι» και το δικαστικό συμβούλιο στις περιπτώσεις των αδειούχων κρατουμένων και εκείνων που απολύονται με όρους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνιζε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κυρίως στις υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας, η κρίση των δικαστικών αρχών αποτελεί την «απόλυτη διασφάλιση για την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να μην αφήνονται ελεύθεροι με «βραχιολάκι» υπόδικοι ή κατάδικοι που έχουν ζημιώσει το Δημόσιο η έχουν διαπράξει βαριά οικονομικά εγκλήματα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ρύθμιση που αφορά την εφαρμογή του συστήματος στους υπόδικους, η οποία προβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό τους με το «βραχιολάκι», ενώ για τις περιπτώσεις των αδειούχων και των κρατουμένων σε καθεστώς προσωρινής απόλυσης θα ορίζεται με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου σε ποιες περιοχές θα μπορούν να κινηθούν.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδος στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου και η σημαντική μείωση του αριθμού των κρατουμένων αποτελεί τη βασική επιδίωξη της εφαρμογής του μέτρου.

Σημαντική είναι τέλος η ρύθμιση για το ποιος θα πληρώνει το κόστος για το «βραχιολάκι» καθώς το σύστημα κοστίζει περί τα 1.500 ευρώ. Τη δαπάνη θα επιβαρύνεται ο ίδιος ο κρατούμενος, εκτός των περιπτώσεων που οι αρμόδιες δικαστικές αρχές κρίνουν ότι αδυνατεί οικονομικά, οπότε το κόστος θα αναλαμβάνει το Δημόσιο.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: