8.8.13

Σταδιακή επαναλειτουργία του αεροδρομίου στο Ναϊρόμπι μετά την τεράστια πυρκαγιά...

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, ένας αφρικανικός αεροπορικός κόμβος ο οποίος υπέστη μεγάλες ζημιές χθες, Τετάρτη από μια τεράστια πυρκαγιά η οποία ευτυχώς δεν προκάλεσε θύματα, ετοιμάζεται σήμερα, Πέμπτη το πρωί να υποδεχθεί τις πρώτες διεθνείς πτήσεις.

Οι...
πτήσεις αυτές, προερχόμενες από το Λονδίνο και την Μπανγκόκ, αναμένεται να προσγειωθούν το πρωί στον τερματικό σταθμό, που προορίζεται για τις εσωτερικές πτήσεις, ανακοίνωσε η εταιρεία Kenya Airways.

Οι εσωτερικές πτήσεις και οι πτήσεις των φορτηγών αεροπλάνων επαναλήφθηκαν, ήδη, από χθες το βράδυ.

Καμιά ένδειξη δεν υπάρχει ωστόσο ακόμη σχετικά με τις άλλες πτήσεις προς και από το εξωτερικό.

Η εντυπωσιακή πυρκαγιά, η οποία υποχρέωσε τις αεροπορικές εταιρείες να ματαιώσουν ή να στείλουν σε άλλα
αεροδρόμια το σύνολο των διεθνών πτήσεων, ξέσπασε σύμφωνα με τις κενυατικές αρχές λίγο πριν από τις 05:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στα γκισέ μετανάστευσης των διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου Τζόμο Κενυάτα.

Μέσα σε μερικές ώρες τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά επί πολλές ώρες γιγάντιες φλόγες και σύννεφα μαύρου καπνού ήταν ορατά από απόσταση χιλιομέτρων.

Τμήματα του αεροδρομίου κατέρρευσαν και τα σωστικά συνεργεία, μολονότι αναπτύχθηκαν γρήγορα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεν διέθεταν τα κατάλληλα μέσα.

Εντούτοις «δεν υπήρξε κανένα θύμα από την πυρκαγιά», δήλωσε ο Νέλι Μουλούκα, εκπρόσωπος του κενυατικού Ερυθρού Σταυρού. Ο επικεφαλής της Kenya Airways, ο Τάιτους Ναϊκούνι, διευκρίνισε πως ένας εργαζόμενος της αεροπορικής εταιρείας και ένας επιβάτης, θύματα εισπνοής τοξικών καπνών, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά δεν φαίνεται να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, όμως ο αρχηγός της κενυατικής αστυνομίας, ο Ντέιβιντ Κιμαΐγιο, ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα και κάλεσε τον πληθυσμό να παραμείνει ήρεμος.

Πτήσεις για το Ναϊρόμπι προσγειώθηκαν σε άλλα αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων αυτό της Μομπάσα, της μεγάλης κενυατικής πόλης στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού.

Η Kenya Airways ανακοίνωσε χθες τη ματαίωση όλων των διεθνών πτήσεών της. Από τις άλλες αεροπορικές εταιρείες, η British Airways ανακοίνωσε τη ματαίωση μιας πτήσης, η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM τη ματαίωση τεσσάρων και η South African Airways δύο.

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα, ο πατέρας του οποίου και πρώτος Πρόεδρος της Κένυας έχει δώσει το όνομά του στο διεθνές αεροδρόμιο, για να του προτείνει τη βοήθεια των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον.

Ένας αξιωματούχος του κενυατικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Μουτέα Ιρίνγκο, δήλωσε πως τα τμήματα αφίξεων και μετανάστευσης του αεροδρομίου «καταστράφηκαν εντελώς».

«Πρόκειται για μια μεγάλη κρίση», πρόσθεσε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Μάικλ Καμάου.

Η πυρκαγιά σημειώθηκε 15 χρόνια ακριβώς από τη διπλή επίθεση εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στο Ναϊρόμπι και το Νταρ ες Σαλάμ, την οικονομική πρωτεύουσα της γειτονικής Τανζανίας. Οι επιθέσεις αυτές, που πραγματοποιήθηκαν από την Αλ-Κάιντα, είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 224 ανθρώπους.

Εντούτοις τίποτα δεν δείχνει στο στάδιο αυτό ότι η πυρκαγιά μπορεί να οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: