15.8.13

Στο χάος του εμφυλίου η Αίγυπτος - Κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης...


Στο χάος της εμφύλιας σύρραξης βυθίζεται η Αίγυπτος καθώς η επιχείρηση εκκαθάρισης, τα χαράματα της Τετάρτης, των πλατειών Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα από τους υποστηρικτές του Μόρσι που επί 6 εβδομάδες είχαν κατασκηνώσει εκεί ζητώντας την...
επανόρθωση του εκτοπισθέντος προέδρου, κατέληξαν σε αιματοχυσία και σφοδρές συγκρούσεις σώμα με σώμα στο Κάιρο και άλλες πόλεις της χώρας.


Οι πληροφορίες για τον πραγματικό αριθμό των νεκρών παραμένουν συγκεχυμένες.
Τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 29 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ένα 12χρονο παιδί.
Ολοι τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έφεραν τραύματα από σφαίρες, στο κεφάλι.
Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αυτοψία δημοσιογράφου του σε τρία αυτοσχέδια νεκροτομεία, ομιλεί για τουλάχιστον 124 νεκρούς, οπαδούς του ανατραπέντος Μόρσι.
Σε νεότερη ανακοίνωση (19:11) σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας ο αριθμός των νεκρών είχε φθάσει τους 149 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.400.
Διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.200 νεκρούς και 10.000 τραυματίες, αριθμοί οι οποίοι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.
Φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και επιχειρώντας πίσω από τεθωρακισμένα οχήματα οι άνδρες της αιγυπτιακής αστυνομίας επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των οπαδών του Μόρσι.
Στο χάος του εμφυλίου η Αίγυπτος - Κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Ενας 39χρονος δάσκαλος περιγράφει τη στιγμή της επιχείρησης:
«Μας όρμησαν στις 7.00 το πρωί. Ελικόπτερα από τον αέρα και μπουλντόζες στο έδαφος. Πέταξαν δακρυγόνα ανάμεσα στα μικρά παιδιά. Και συνέχισαν να πυροβολούν ακόμη κι όταν τους εκλιπαρούσαμε να σταματήσουν».
Στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουί (βορειανατολικό Κάιρο) ξέσπασαν μέσα σε λίγα λεπτά, συγκρούσεις, οι οποίες εξαπλώθηκαν, τάχιστα στις πόλεις Μίνγια και Ασσιούτ στα βόρεια της χώρας.
Επτά ώρες μετά την αρχική επιχείρηση, εκατοντάδες διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές εξακολουθούσαν να στήνουν μπλόκα στους δρόμους.
Στο χάος του εμφυλίου η Αίγυπτος - Κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Στις 5.00 το απόγευμα η προεδρία της Αιγύπτου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα ισχύσει για ένα μήνα.
Η προεδρία διέταξε επίσης τον στρατό της χώρας να βοηθήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλουν την τάξη.
Νεκρή η ανήλικη κόρη του Μπελτάγκι, ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων
Η 17χρονη κόρη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων, του κινήματος από το οποίο προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, σκοτώθηκε σήμερα από σφαίρες κατά την αιματηρή επιχείρηση των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού για την απομάκρυνση των ισλαμιστών διαδηλωτών από το κέντρο του Καΐρου.
Η Ασμάα ελ Μπελτάγκι, η ανήλικη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, όταν η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια την οποία είχαν καταλάβει εδώ και ένα μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αδελφότητας.
Καταδίκη από ΟΗΕ και ΕΕ
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Κάιρο όταν «οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση βίας» εναντίον των ισλαμιστών διαδηλωτών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Μπαν Γκι Μουν.
Ο Μπαν «εκφράζει τη λύπη του που οι αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν βία για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Νεσίρκι. «Φαίνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των διαδηλωτών» πρόσθεσε.
Ο γενικός γραμματέας κάλεσε «όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης» από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά. «Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο οι Αιγύπτιοι να μην συμφωνούν μεταξύ τους για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος» ώστε να επιτευχθεί κάποια πρόοδος, όμως «το σημαντικό, σύμφωνα με τον Μπαν, είναι οι διαφορές να εκφραστούν με ειρηνικό τρόπο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» της για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και κάλεσε τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Στην ανακοίνωσή της η Άστον ζητά επίσης από τους Αιγύπτιους πολίτες «να αποφύγουν νέες προκλήσεις και μια κλιμάκωση» της βίας.
Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν επίσης ότι «η αντιπαράθεση και η βία δεν είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση των πολιτικών θεμάτων» και υπενθυμίζουν ότι είναι ανάγκη να περάσει η εξουσία στα χέρια μιας πολιτικής κυβέρνησης και να διασφαλιστεί η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις θα πρέπει να γίνουν σεβαστά, προσθέτει η Άστον.
Απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες
«Μετά την ανακοίνωση της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 6 το πρωί (7:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι νεωτέρας» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Το μέτρο αυτό, εκτός από το Κάιρο, θα ισχύσει στις επαρχίες της Γκίζας, της Αλεξάνδρειας, του Μπένι Σουέιφ, της Μίνιας, του Ασιούτ, του Σόχαγκ, της Μπεχέιρα, του Βόρειου και του Νότιου Σινά, του Σουέζ και της Ισμαηλίγιας, δηλαδή στις 11 από τις 27 επαρχίες της Αιγύπτου.
«Όποιος παραβιάσει την εντολή αυτή θα φυλακιστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: