17.8.13

Έρχεται η «εβδομάδα της οργής»...


Στη σύλληψη 1.004 υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, προχώρησε η αιγυπτιακή αστυνομία, κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων της Παρασκευής, ανέφερε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, το υπουργείο Εσωτερικών στο Κάιρο. Σύμφωνα με...
επίσημες πηγές αλλά και μάρτυρες κατά τα διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων της Παρασκευής σε όλη την Αίγυπτο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80 άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ εγκλωβισμένοι παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας δεκάδες άμαχοι που είχαν καταφύγει κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της Παρασκευής στο τζαμί αλ-Φατέχ στην πλατεία Ραμσί του Καΐρου. Μια γυναίκα μέσα από το τζαμί, δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα, ότι η αστυνομία επιχείρησε να εισβάλει στο τζαμί, που είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα ως νεκροτομείο, όπου οι ισλαμιστές είχαν συγκεντρώσει τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν στις ημερήσιες συγκρούσεις της Παρασκευής. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είχε αναφέρει νωρίτερα ότι χιλιάδες οπαδοί της ήταν παγιδευμένοι μέσα στο τζαμί, ενώ πυροβολισμοί συνεχίζονταν στον εξωτερικό χώρο.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία δημοσιογράφου για το ιδιωτικό κανάλι ONTV, η αστυνομία ζητούσε από τους αμάχους να εγκαταλείψουν το τζαμί με τη διαβεβαίωση ότι θα έχουν «ασφαλή έξοδο» και ότι θα συλλαμβάνονται μόνο αυτοί που μεταφέρουν όπλα. Ο ίδιος δήλωσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες ορισμένοι από τους διαδηλωτές, άρχισαν να εγκαταλείπουν το τζαμί.

Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συγκρούστηκαν την Παρασκευή με την αστυνομία, σε όλη την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή, που στοίχισε τη ζωή σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, 630 ανθρώπων από την Τετάρτη. Η κυβέρνηση επιμένει ότι ενεργεί για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών σχεδίων, ενώ οι ισλαμιστές λένε ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές υπερασπίζονται τη νομιμότητα. Σύμφωνα με τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκαν από το στρατό, η αστυνομία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα για αυτοάμυνα και εναντίον διαδηλωτών που επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια.

Στις 20:00 ώρα Ελλάδος η απαγόρευση κυκλοφορίας που αποφασίστηκε την Τετάρτη τέθηκε σε ισχύ στις 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αυτές των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Αιγύπτου, του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, και οι αρχές πολλαπλασίασαν τις εκκλήσεις τους στον πληθυσμό, κυρίως μέσω της κρατικής τηλεόρασης, να σεβαστεί το μέτρο. Οποιοσδήποτε το παραβιάσει κινδυνεύει να φυλακιστεί. Εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν να σημειώνονται συγκρούσεις ακόμη και αφού νύχτωσε και να υπάρχουν φωτιές σε πολλές περιοχές του Καΐρου, έπειτα από μια ημέρα ισχυρών κινητοποιήσεων των ισλαμιστών, κατά την οποία τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε την πραγματοποίηση καθημερινών κινητοποιήσεων σε πανεθνικό επίπεδο για μια εβδομάδα. "Καλούμε τον αιγυπτιακό λαό και τις εθνικές δυνάμεις να διαδηλώνουν καθημερινά έως ότου τερματιστεί το πραξικόπημα", υπογραμμίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην ανατροπή από το στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

Το Ιράν ζήτησε χθες την μεσολάβηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για να βρεθεί μια "ειρηνική λύση" στην αιγυπτιακή κρίση καταδικάζοντας "τη σφαγή του ανυπεράσπιστου πληθυσμού στην Αίγυπτο” και ζήτησε να σταματήσει η βία.

Την ίδια ώρα η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την αιγυπτιακή κυβέρνηση στον αγώνα της για την "επιβολή του κράτους δικαίου" και την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, δήλωσε την Παρασκευή ότι διέταξε την ανάκληση, «μέχρι νεωτέρας», του πρεσβευτή της χώρας του στο Κάιρο και ζήτησε την αποκατάσταση στην εξουσία, του ανατραπέντος, από τις αρχές Ιουλίου, ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Αυτή η κατάσταση στην Αίγυπτο, είναι τόσο επώδυνη (...) Αποφάσισα να ανακαλέσω τον πρεσβευτή μας στο Κάιρο και να διατηρήσω θέση επιτετραμμένου μέχρι νεωτέρας», δήλωσε ο Μαδούρο σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Ο πρόεδρος Μόρσι πρέπει να αποκατασταθεί στην προεδρία της Αιγύπτου, να αρχίσει μια διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης του λαού της Αιγύπτου. Αρκετά με τα πραξικοπήματα, και τις διαιρέσεις», δήλωσε ο πολιτικός κληρονόμος του Ούγκο Τσάβες. Ο Μαδούρο, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και το Ισραήλ ότι ενορχήστρωσαν την απομάκρυνση του Μόρσι και την αποσταθεροποίηση στη Συρία. «Θέλουν να διαμελίσουν τη Συρία για να κατακτήσει ο σιωνισμός ολόκληρο τον αραβικό κόσμο», είπε, αποκαλώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «χορηγούς της τρομοκρατίας στον κόσμο».


Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία έκανε έκκληση σήμερα για τη διεξαγωγή πλήρους και ανεξάρτητης έρευνας για τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο, εκτιμώντας ότι η αντίδραση των αρχών στις διαδηλώσεις ήταν "δυσανάλογη". Η οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο ζήτησε να επιτραπεί στους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσουν την κατάσταση. Η Αμνηστία τονίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν αδικαιολόγητα χρήση "φονικών όπλων" και ότι δεν τήρησαν την υπόσχεση που είχαν δώσει να επιτρέψουν στους τραυματισμένους να αποχωρήσουν με ασφάλεια. "Όταν ορισμένοι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν βία, η αντίδραση των αρχών ήταν δυσανάλογη, προφανώς δεν έκαναν καμία διάκριση μεταξύ των βίαιων και των μη βίαιων διαδηλωτών", δήλωσε ο διευθυντής της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φίλιπ Λούτερ...

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: